Соларно посрнуће

Данијела Бајић
Соларно посрнуће

Таман кад нам у нечему крене, ми пронађемо начин да то упрскамо. Додуше, овај пут нам је припомогла глобална експанзија соларног сектора и боље понуде западних економија које су нашим стручњацима, са (за европске стандарде) ниским платама, углавном примамљивије.

Да соларно значи модерно и енергетски одрживо схватиле су и наше главешине па су ускочиле у исти воз.

Не тако давно “Електропривреда Републике Српске” објавила је јавни позив домаћинствима за уградњу 50.000 соларних панела.

Одзив је био довољан да се створи какво-такво тржиште, обучени су стручњаци који знају да монтирају соларне панеле, а способни су да поставе и одржавају новоинсталиране системе.

Да је радна снага тог типа из Српске способна очигледно се прочуло у Њемачкој, тако да се у најновијем огласу за запошљавање позивају сви заинтересовани са завршеном електро или сличном стручном средњом школом да дођу на разговор за посао.

Плата је одлична, прича се и до 3.000 евра, треба само да сте способни, да се не бојите висине и да знате њемачки језик. Међутим, не тражи само Њемачка раднике из БиХ.

Неслужбени подаци показују да нам недостаје 30.000 радника, а у јеку туристичке сезоне тај проблем још је израженији.

Ако причамо о БиХ, када су у питању државе које траже наше раднике, и даље су најзаступљеније Хрватска, Њемачка, Словенија, Србија, Уједињени Арапски Емирати, Аустрија, Црна Гора и Кувајт.

У односу на прошлу Хрватска и Њемачка предњаче кад је у питању потражња за радницима у овој години.

Шта је рјешење? Нажалост, иста тактика. Расписивање огласа и увоз страних радника код нас.

Процјене стручњака кажу да ћемо у наредних пет година морати увести 150.000 радника из иностранства, да бисмо колико-толико нивелисали стање због одлива радне снаге.

Тако испада да је својеврсно соларно посрнуће само кап у мору свеопштег проблема који нас тишти још од 2013. године, када је кренуо најновији већи егзодус људи из земље.

Нису само плате проблем, оне су можда само окидач за такву одлуку. Незадовољство квалитетом живота главни је разлог зашто млади одлазе и ту бисмо морали да тражимо простор за конструктивна рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана