Софтверске рупе

Жељка Домазет
Софтверске рупе

Да су Министарство одбране БиХ и Оружане снаге ове земље пуне рупа које и те како добро знају да користе различити мешетари потврђује и чињеница да у овој институцији која претендује да БиХ уведе у NATO, баратају са нетачним евиденцијама, па се неријетко деси да новинари прије открију неевидентирана складишта оружја и муниције него институција која је за то плаћена.

Aко се има у виду чињеница да намјенска индустрија БиХ годишње само од извоза наоружања и војне опреме заради на десетине милиона евра, онда свакако не би требало да носи епитет посрнуле.

Уништавање вишка наоружања из многобројних магацина по Републици Српској и широм БиХ давно је требало да постане прошлост, да је исто то оружје евидентирано на ваљан начин.

Онда Министарство одбране вјероватно не би свакодневно потресале афере, а наоружање из БиХ не би завршавало на дестинацијама које су под ембаргом Уједињених нација.

За очекивати је и да исто ово министарство не би о аферама из њихове надлежности обавјештавали новинари, који су очигледно способни да уђу у траг несталом оружју из бх. магацина.

Очигледно је да је у евиденцији, која је требало да се нађе на софтверу који је NATO дао БиХ, неко намјерно направио рупу да све оно што је мутна работа, само од себе нестане.

Овај софтверски систем, који је требало да поспреми и ажурира евиденције, очигледно није успостављен да би се кроз те рупе годинама из БиХ извозило наоружање и муниција и то чиниле фирме које их не производе.

Да се евиденција којим случајем водила како ваља у БиХ се остаци од уништеног наоружања и минско-експлозивних средстава не би продавали по принципу оно што ми је плаћено да уништим треба и да продам, данас би Република Српска инкасирала милионска средства од оружја.

Не буде ли се коначно у Министарству одбране и Оружаним снагама неко прихватио посла и закрпио садашње рупе, муницијом из БиХ баратаће ко зна на којој страни свијета, а у џеповима "способних" звецкаће новац, а прича о уласку у NATO пласираће се као забава за докон свијет и неупућене.

Не уведе ли се ред тамо гдје га одавно нема, ова земља остаће Елдорадо за криминалце, а информатика научна фантастика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана