Шоферска је туга преголема

Маријана Миљковић

Превозници у Српској већ дуже вријеме возе ивицом провалије, због низа проблема са којима са боре.

Опстанак ове професије у РС је под упитником јер нико не рјешава њихове проблеме. Због тога су присиљени да махом закључавају своје фирме и отпуштају радну снагу, која као и хиљаде других становника пакује кофере и одлази у иностранство у потрази за бољим сутра.

Проблема са којима се боре превозници је на стотину, а само су оне најважније сабрали у један документ и упутили их на адресу надлежних институција.

Колико је ова професија доведена у питање и угрожена са свих страна најбоље свједочи чињеница да чак не могу да исплате запослене, те обавезе према држави.

То би ваљда само по себи требало да буде довољан сигнал надлежнима да се позабаве проблемима превозника јер је то и у њиховом интересу. Са плаћањем обавеза и буџет РС је већи.

Додатни ударац превозници су доживјели почетком овог  мјесеца када је поскупјело гориво на домаћем тржишту. Иако су бензинске пумпе знатно дигле цијене, превозници за тим потезом нису могли посегнути због нерентабилног пословања. Дакле, трошкови расту, а цијена услуга остаје иста.

Поред тога, муку им задају и они који надгледају закон и контролишу га јер поред њих возе возачи који су непријављени и при томе превозе терет који је и десет до 15 тона тежи од дозвољене количине.

Ништа боља ситуација није ни на царинама. Ту свако спроводи своју самовољу, сви су шефови. Јавна је тајна да они возачи који не поткупе и не плате те шефове, знају и по више дана да кампују на терминалима да би оцаринили робу.

Проблема има на тоне. А рјешења нема, нити се ко, за сада, желио позабавити њима.

И због тога што нико не мари за проблеме ове привредне гране можемо очекивати да превозници, који већ дуже возе ивицом провалије, у ту провалију и слете. Шта ћемо тиме постићи? Ништа. Осим што ћемо по питању ове професије створити још веће проблеме. Остаћемо без возача, а странце нећемо моћи запослити јер они сигурно неће радити код нас.

Због тога надлежне институције, ако не желе овакав епилог, треба да сједну за сто са превозницима, поразговарају са њима и нађу рјешења. Само се надамо да и оно што понуде неће остати мртво слово на папиру, као и кад је у питању рјешавање низа других проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана