Снимак и “снимак”

Дарко Момић

У дану када је Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници доносила крупне одлуке у вези са статусом Српске, друштвене мреже и вибер групе окупирао је снимак Ивана Бегића, одборника ПДП-а у бањалучкој градској Скупштини и дугогодишњег блиског сарадника градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића.

Снимак је експлицитног садржаја. Трагично или гротескно, али снимак је постао виралан до те мјере да је на друштвеним мрежама у потпуно другом плану оставио закључке републичког парламента и њихов значај. То би свакако требало да забрине њихове предлагаче, али и цјелокупну јавност, зато што се поставља питање да ли су закључци заиста толико значајни, ако их у други план потисне један снимак хомосексуалног садржаја. Али то је друго питање, ми ћемо се задржати на самом снимку и реаговањима која су много рекла о политичком и друштвеном лицемјерју.

Незаобилазно је поређење виралног снимка са недавним фотографијама бившег градоначелника Приједора и функционера СНСД-а Далибора Павловића, које су згрозиле јавност ненавиклу да високе функционере и “угледнике” виде заваљене поред ВЦ шоље са устима пуним таблета. За конзервативну и пуританску балканску јавност снимци Ивана Бегића са устима пуним споловила свакако би требало да буду много скареднији, али се не би баш рекло да је тако. Напротив, моралне вертикале и душебрижници који су најоштрије осудили Павловићеве фотографије, не постављајући питање одакле оне у јавности, преко ноћи су окренули ћурак и у објави Бегићевог снимка препознали удар на приватност и кршење људских права. Дакле, исти они који су Павловића позивали на оставку, Бегића су одговарали од оставке. Кхм!

Заудара кад се двоструким аршинима успостављају стандарди, али онима који то раде бирачи у Приједору, из којег долазе и Павловић и Бегић, показали су шта о томе мисле. Поразу опозиције сигурно је кумовало и напуштање посебне сједнице Народне скупштине и одлазак у ТВ емисију са лидером СДА, али не треба бити наиван, па вјеровати да објављивање Бегићевог снимка није и те како утицало на изборе на којима је кандидат СНСД-а побиједио надмоћно, иако уз минималну излазност. А та рекордно ниска излазност је порука опозицији и онима који су се на Павловића бацали дрвљем и камењем, најављујући да ће приједорски резултати показати пут бирачима за изборе 2022. године.

Биће ипак да ће догодине неке друге ствари одлучивати о резултату избора, а када је ријеч о виралном снимку, кључно питање је да ли ће Драшко стати иза Бегића или ће му окренути леђа. Оно сувопарно саопштење подршке није дало јасан одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана