Смушено тужилаштво

Горан Маунага

Кад је у питању правосуђе БиХ, у прилици смо да нас појединци из тог сегмента власти скоро сваки дан "просвијетле" новим сазнањима која нас запрепасте јер их право нигдје у свијету не познаје и због чега је сасвим логично да то правосуђе или не функционише, или ради наопако.

Овог пута у питању је колегијум тужилаца Тужилаштва БиХ који сматра да омогућавање увида ОЕБС-у у предмете ратних злочина у фази истраге, о чему је одлуку донио и ВСТС, представља кривично дјело. Колегијум је ту одлуку образложио тврдњом да би у том случају "озбиљно била угрожена тајност тих предмета".   

То је невиђени преседан, нонсенс, којим је колегијум тужилаца рекао да и ВСТС и ОЕБС чине кривично дјело ако би био извршен мониторинг рада Тужилаштва и увид у предмете ратних злочина.    

То што су јуче из Тужилаштва ишла два контрадикторна саопштења, једно послије усвајања закључака ВСТС-а у којем су поновили да је захтјев ОЕБС-а неприхватљив, а друго неколико часова касније гдје стоји да је то био став колегијума Тужилаштва од 25. августа, само додатно говори о начину рада, односно нерада те институције.

Али, без обзира на то је ли то био став колегијума Тужилаштва прије, или и прије и послије одлуке ВСТС-а, он садржи велику неистину, а то је тврдња да је увидом у предмете угрожена њихова тајност јер се зна да нису све истраге тајне.

О томе јасно говори члан 47 ЗКП-а БиХ, а за добијање евентуалне тајности постоји законска процедура. Дакле, кад тужиоци у истрази саслушавају свједоке, они, наравно, знају зашто су саслушани. С обзиром на то да се осумњичени саслушавају посљедњи, свједоци им увијек могу рећи да се води истрага, што говори да ту нема говора ни о каквој тајности поступка.

На крају крајева, вратимо се том допису колегијума Тужилаштва од 25. августа којим они извјештавају ВСТС да Мисији ОЕБС-а нису одобрили анализу рада ни приступ предметима ратних злочина. Већ ту је било јасно да Тужилаштво крши одлуку из новембра 2006. године по којој је обавезно да ОЕБС-у дозволи приступ тим предметима.

А без обзира на то да ли је "колегијуму Тужилаштва" било јасно да контролори ОЕБС-а нису ни имали намјеру да приступе предметима који носе ознаку тајности, забраном су дали додатне разлоге за сумњу, па би судија контролор Џоана Корнер приликом контроле требало да отвори "четворе очи".+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана