Смрт или живот

Свјетлана Шурлан

Колико су запослени у институцијама БиХ спремни да допринесу развоју ове земље најбоље показује извјештај о извршењу буџета за девет мјесеци ове године.

Од 75 буџетских корисника БиХ, у којима је запослено више од 22.360 особа, њих 30 повећало је трошкове и тако потрошило чак 12 милиона марака више у односу на исти период лани.

Највеће повећање трошкова било је за Меморијални центар Сребреница и Јединицу за имплементацију Пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ. Једноставније, за гробље и затвор.

Поштујући неизмјерно све жртве рата, али да је БиХ држава каква би требало да буде, сахрањивање свих страдалих у рату требало је да буде завршено бар прије десет година, а институције су новац коначно требале усмјерити у стварање новог живота, у ствари вриједне живљења.

Уз Меморијални центар, највеће повећање трошкова забиљежено је и на позицији буџета с које се финансира градња "државног" затвора. Та градња траје близу десетак година. Само пројекти и њихово мијењање коштало је милионе, а познато је и да је прво направљен зид око затвора, а да темељи новог алкатраза нису били ни "ударени". Зид је, вјероватно, у међувремену дијелом срушен. То је друга страна приче.

Оно што је недопустиво јесте да паре буџетских корисника не иду на развој економије и отварање нових радних мјеста.

Иако постоје увјеравања да отварање нових радних мјеста није посао државе, већ да држава треба само да створи услове за то, чињеница је да нису створени ни услови за то.

Новац није трошен ни на побољшање услуга администрације, већ на повећање плата, а то у БиХ не значи да ће радници због веће плате пружити и бољу услугу грађанима који их плаћају. Тако је само за бруто плате и накнаде искеширано 394,8 милиона марака, око 5,7 милиона више него прошле године, а за 2,2 милиона веће су накнаде трошкова запослених.

За тражење несталих и сахрањивање пронађених треба да се дају паре и да то буде завршено, једном заувијек. Треба да буде и изграђен затвор. Та два посла треба да буду приоритети у држави каква је БиХ. Али то не треба да буду позиције на којима ће трошкови бити повећавани из године у годину, јер народ тражи живот вриједан живљења, а не гробља и затворе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана