Смјене

Жељка Добрић
Смјене

Влада Републике Српске одлучила је јуче да разријеши Зорана Мастила дужности директора Фонда пензијско-инвалидског осигурања РС, а најављена је и смјена директора "Шума РС" Неђе Илића.

Иако се ка смјени и промјенама ишло спорим и чинило се несигурним корацима, ово је сасвим сигурно било најбоље рјешење за Фонд ПИО, од којег живи више од 200.000 пензионера.

Aко се узме у обзир да је дефицит Фонда ПИО за Мастиловог владања достигао 120 милиона марака, те да су се уз име бившег директора везивале разне афере и скандали, тужбе за повреде закона и непрофесионално понашање, више је него очигледно да је Фонд одавно био зрео за кадровске трансформације.

Именовање Младена Милића за новог директора Фонда ПИО, као и промјене које су предвиђене новим Нацртом закона о пензијско-инвалидском осигурању, који је Народна скупштина усвојила ове седмице, требало би сада, више него икада, пензионерској популацији у РС да растјера црне облаке.

Да је јуче био дан за обрачун власти са вишегодишњим паразитским и завртању, у сопствене џепове народног новца, склоним кадровима, показује и налог за смјену командира судске полиције Љупка Марјановића и инспектора Жељка Драгојевића, који су се окористили службеним положајем и покрали јавни новац.

Треба се надати да ови каријеристи неће бити посљедњи који су санкционисани због нимало алтруистичког односа према институцији у којој раде и да ће Влада на оку држати све сличне њима и по њиховом узору васпитаване кадрове.

Влада је одлучила да попуни пет директорских позиција у Пореској управи, да би ова институција радила у пуном капацитету и са пуном одговорношћу именованих, али и ограничила плате директора ванбуџетских фондова, да би коначно примања руководилаца била колико-толико уједначена.

Влада РС својим грађанима, привреди, пореским обвезницима дугује будно праћење и контролу свих оних кадрова којима су дали повјерење. Aдекватно управљање може донијети резултате исто као што се неспособност руководства не може сакрити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана