Смјене од ријечи

Жељка Домазет

Мада из српског блока тврде да су и око неких других ствари имали другачије ставове и мишљења, да коалиција функционише како ваља, није искључено да је ова пукотина само једна у низу оних које би могле услиједити у идућем периоду. Да ли ће се ова, како тврде, мала пукотина у ходу закрпити или ће и на овој релацији коалиција пући, видјеће се врло брзо

Смјена министара СДA која је јуче изгласана тијесном већином поприлично је изненадила, али и додатно закомпликовала односе у БиХ.

Шта је опредијелило лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и његов блок да подигну руку за смјену Тихићевих кадрова, остало је у сфери нагађања, поготово када се има на уму чињеница да је управо Човић био тај који је заговарао опцију да се сачекају изборни резултати, који треба да дефинишу политичке прилике у БиХ и дају јаснију слику о томе ко ће бити позиција, а ко опозиција.

Човић је, такође, током преговора који су се водили задњих дана поручивао да ће приликом гласања слиједити оно што буде чинио СНСД Милорада Додика, а испоставило се да од тога није било ништа.

Остало је нејасно да ли је лидер СДП-а Златко Лагумџија Човићу и Хрватима дао неке још необјелодањене гаранције или није, али и сам Тихић није могао пред јавношћу прећутати да је Човић погазио обећање и својим дизањем руке помео министре његове странке из Савјета министара.

Тихић, такође, није пропустио да напомене да су СДС и њен делегат такође погазили ријеч и да нису били суздржани, како су му прије сједнице и гласања обећали.

Идући дани ће свакако показати да ли је и шта Човић добио од Лагумџије и да ли ће се ово напрасно братство обити Хрватима о главу, као што им је присјео и Вашингтонски споразум, показаће вријеме. Међутим, сасвим је извјесно да Човић, који слови за вођу Хрвата у БиХ, не би смио још једном, без дебелих гаранција, да се поигра са судбином народа који представља.

Гласање о смјени министара из СДA обиљежило је размимоилажење на релацији СНСД - СДС. Мада тврде да су и око неких других ствари имали другачије ставове и мишљења, да коалиција функционише како ваља, није искључено да је ова пукотина само једна у низу оних које би могле услиједити у идућем периоду. Да ли ће се ова, како тврде, мала пукотина у ходу закрпити или ће и на овој релацији коалиција пући, видјеће се врло брзо.

Можда све буде јасније данас, када се у Представничком дому гласа о смјени Лагумџије са мјеста министра иностраних послова. Но, не треба заборавити и то да оном ко је са Лагумџијом тикве садио, о главу су му пуцале. Чија ће глава бити на мети, остаје да се види.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана