Смањење плата

Горан Маунага

Законски приједлози и иницијативе за смањење јавне потрошње, односно смањење плата званичника у институцијама БиХ неће бити реализовани док траје мандат садашњих званичника, а питање је хоће ли се то десити и након предстојећих октобарских општих избора.

Закључак је то који се може извући из онога што се дешавало у Парламенту и Савјету министара протеклих мјесеци од када су ти приједлози и иницијативе изнесени.

Иако се сви у својим изјавама залажу за та смањења, учињено је све да не дође до конкретизовања и реализације предложеног, односно доношења закона којим би се плате скресале.

То најбоље илуструје чињеница да је Парламент 15. априла задужио Савјет министара да у року од десет дана сачини јединствен приједлог за смањење плата и да га упути Парламенту БиХ, а да је тај закључак Савјету стигао 25. априла, дакле тек након десет дана.

Посебна прича био би покушај да се ту утврди истина, односно то да ли је и чијом кривицом закључак толико дуго "путовао" од првог до четвртог спрата. Осим тога, да су у Парламенту постојале јасна политичка воља и озбиљна намјера доношења квалитетног закона о смањењу јавне потрошње и плата званичника у институцијама БиХ, не би Савјет био задужен да у тако кратком року сачини јединствен приједлог.

Поред тога, да би се закон почео примјењивати у овом сазиву, Дом народа требало би да усвоји измјену Устава по којој би смањивање плата запослених у институцијама БиХ у току мандата било дозвољено. Ни ту се ништа конкретно не ради.

Руку на срце ни у Савјету министара нису били ажурни, па закључак Представничког дома још нису ни размотрили, а камоли донијели какав закључак. Пошто Савјет до наредне сједнице Представничког дома неће успјети да сачини јединствен приједлог, тим питањем опет ће се бавити посланици.

Све то говори да су институционални приједлози претворени у јефтину причу о смањењу јавне потрошње, у предизборну кампању сведену на обичну фарсу. Тиме је створена апсурдна ситуација у којој се избјегава доношење тог закона иако привидно постоји воља свих политичких странака да се смање плате и јавна потрошња. Прича и пребацивање одговорности за недоношење закона, сигурно је, потрајаће до октобарских избора а да, до тада, ништа конкретно неће бити учињено на том пољу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана