Службеници на провјери

Ведрана Кулага Симић

Рад службеника на свим нивоима у БиХ одавно је под лупом владиних и невладиних институција и организација, а свима је јасно да ту многе ствари не штимају, јер је маса оних који су посао добили захваљујући разним везама, а не знању.

Сви запослени у управи морају да буду свјесни висине задатка и одговорности коју носи позиција на којој се налазе.

Само на нивоу локалних заједница РС у администрацији је запослено око 5.000 особа. Они би требало да буду увијек на услузи грађанима, локалној заједници и самој Републици, али стање на терену неријетко показује нешто сасвим друго.

Част изузецима, односно онима који знају да раде послове на којима се налазе и који дају свој максимум како би ријешили проблеме грађана и допринијели развоју града или општине у којој су распоређени, али јасно је да је на буџетским јаслама и много оних који немају појма гдје се налазе.

Нови закон о локалној самоуправи ступио је на снагу крајем новембра прошле године, а њиме су, ако је судити према ономе што је тамо написано и потписано, предвиђене бројне измјене у начину и организацији рада локалних заједницама у РС.

Једна од њих, која произилази из Закона, је чешћа контрола рада службеника и намјештеника у општинама и градовима у циљу доласка до што бољег тима људи који ће стечено знање и искуство показати на дјелу.

Нова правила налажу контроле, односно вредновање рада на локалном нивоу свака три мјесеца на основу чега ће на крају бити израчуната процјена оцјена. Они који два пута заредом не буду задовољили имаће обавезан смјер - излазна врата.

Надлежни раде и на томе да број запослених сведе у реалне оквире, па су израчунали колики је вишак стварне потребне локалне заједнице за службеницима за све и свашта.

РС али и БиХ у цјелини, без обзира на то о којем нивоу власти се ради, морају да направе одређене резове док још за то има времена. Посебно у администрацији, а најбољи и најреалнији пут за то су резултати рада. Стварни, не фиктивни.

Више није ни јавна тајна да су многе позиције у општинама и градовима у РС заузели страначки симпатизери или активни чланови, разни рођаци али то им не смије бити изговор да тамо "краду богу дане" на рачун родбине и суграђана. Јака и ефикасна управа је одскочна даска за боље сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана