Службеници на поправном

Маријана Миљић Бјеловук

У првом полугодишту прошле године ниједан службеник и радник у јавној управи РС није добио оцјену "не задовољава" док је њих 111 добило оцјену "задовољава". Највише службеника, и то њих 3.176 оцијењено је са "истиче се", док се "нарочито истиче" њих 1.686.

На крају добијамо просјек од 3,36 који мада најнижи до сада опет није реалан, а на то упозоравају и у Агенцији за државну управу РС ријечима да велики број шефова запослене награђује већим оцјенама, а не онима које су заправо заслужили знањем, трудом и радом.

И у јавној управи има и оних радника који су ефикасни, предани послу и љубазни, али таквих је много мање него што би требало.

Ипак, велики број оних који су се ухљебили у јавној управи и не труди се да своје задатке обавља на вријеме и једини циљ им је како сачувати столицу у којој сједе.

А док они дане проводе у бризи за столице, њихови шефови им неријетко дају веће оцјене за њихов труд него што су заслужили.

Оцјењивање залагања службеника и радника у РС било би најреалније ако би то радили обични грађани, они који се свакодневно сусрећу са радницима у јавној управи. Или барем ако би њихова оцјена "улазила" у коначни збир.

Међутим, реално би било очекивати да би тада та оцјена била довољан или можда и недовољан јер је већина грађана имала, нажалост, ту несрећу да се сусретне са неефикасним, спорим, неупућеним, али и веома нељубазним службеницима (част изузецима).

Имајући све то, и много шта друго у виду, сигурно је да би тада радници у јавној управи пали на годину и у најмању руку завршили на поправном јер тада не би било "штеле" и "повлачења за рукав" код надређених за добру оцјену.

Запослени у јавној управи требало би да буду на располагању грађанима, да им буду доступни, приступачни, ефикасни јер на крају крајева плате и накнаде управо и добијају из њиховог џепа.

Због тога, треба престати са досадашњом праксом тромог обављања посла, нељубазношћу, па и дрскошћу јер нико није незамјењив па чак ни они који сматрају да им је њихова столица осигурана до пензије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана