Службениче, сједи тројка!

Драгана Орловић

Службеници и намјештеници у јавној управи Републике Српске за свој рад, стваралачку способност и извршавање постављених радних циљева добили су "тројку".

Солидан рад и знање, па солидна и оцјена. Тако би бар рекли по школски, зар не?! Или боље речено, добар успјех - златна средина.

Добро је и то што је ово једно побољшање у односу на прву половину године, када је просјечна оцјена била 3,38. Ипак, као што сви знамо (јер сви смо и били у школи), постоје веће оцјене, а самим тим и више простора за рад и напредовање. За успјех.

То напредовање се може захтијевати у свим сегментима, а посебно у раду појединаца, који, као и они лоши ђаци у школи, кваре просјек цијелог разреда. Таквих је увијек било, а има их и сада, што је показао и овај извјештај о оцјењивању запослених у јавној управи.

Оцјену "не задовољава" добила су четири чиновника. Ипак другу узастопну такву оцјену није добио ниједан, што значи да због лошег рада или, боље речено, нерада, нико неће бити отпуштен.

Било како било, ово оцјењивање има низ позитивних ствари, а једна од најзначајнијих је та што се захваљујући њему јасно види ко има знање, а ко не и ко се, као и у школи, само провлачи, а ко заиста ради.

Пројекат оцјењивања јасно је прецизирао да они који два пута узастопно добију негативну оцјену могу да се поздраве са радим мјестом. Суштина је да се лоши радници казне, а они добри награде!

Па зато, драги службеници, изволите и покажите се.

Јесте да нисмо у школи, и да ка одличном успјеху појединци не теже, али сигурно је да не желе да остану без свог радног мјеста.

А ту су и они који марљиво раде и који свакако заслужују да буду награђени. И без забушавања, јер ускоро слиједи нови круг оцјењивања, а никад се не зна кога чека јединица, а кога петица. Једно је сигурно, онај ко има знање и ко вриједно рани, ни по једном систему вредновања и оцјењивања не би требало да пропадне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана