Службени аутомобили

Горан Маунага

Бранислав Јањуз, возач Слободног демократског српског клуба у Народној скупштини РС, који је у Козарској Дубици службеним возилом пијан ударио малољетног дјечака и побјегао, више неће радити у Народној скупштини и таква је одлука за сваку похвалу.

Ту, међутим, не треба стати. Јер након што је полиција против њега покренула прекршајни поступак због тог саобраћајног инцидента, у којем је Јањуз имао 1,95 промила алкохола у крви, неопходно је и да буде утврђено зашто је у приватне сврхе користио службено возило. Ту је и тешко схватљива чињеница да је Јањуз добио посао службеног возача само неколико дана након што је осуђен због раније скривљене саобраћајке и иако је пресудом тада остао и без возачке дозволе јер је пијан скривио саобраћајну несрећу.

Сасвим је сигурно и то да питање коришћења службених возила захтијева дубљу анализу и да би увођење реда у том сегменту требало максимално проширити. И то не само у Народној скупштини, јер Јањуз, нажалост, није усамљен случај ни у РС ни у БиХ.

Недавно је возач Дома здравља у Новом Граду службеним "реноом клио" ударио пјешака, побјегао са мјеста несреће, а да ствар буде још гора, његов шеф и руководилац возног парка у тој здравственој установи помогао му је да то све прикрије.

Посебан је случај директора Инспектората РС Живана Делића, који је службеним аутомобилом, који је возио док је имао 1,81 промил алкохола у крви, усмртио жену пјешака у Бијељини.

И бивши начелник општине Кнежево Боре Шкељић својевремено је службеним возилом учествовао у саобраћајној несрећи. Током увиђаја установљено је да има више од 1,5 промила алкохола у крви. И некадашњи министар спољних послова БиХ Свен Алкалај је 2012. године учествовао у саобраћајној несрећи у којој је лакше повријеђена Маја Бабајић, која је тада тврдила да је Алкалај био пијан.

Непрописној и бахатој вожњи сасвим сигурно треба стати украј и показати да и за оне који возе службене аутомобиле вриједе иста правила као и за све остале. У супротном ће се и даље говорити да је у БиХ најбољи аутомобил који се може слупати - службени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана