Службена путовања

Ма­ри­на Чигоја

Огромни трошкови, које су поједина јавна предузећа, фондови и друге институције имали по основу службених путовања, а која најчешће нису имала никакав повод, а још мање резултат, коначно би могли да буду смањени. Наравно, уколико се буду поштовали закључци Владе РС.

Влада РС донијела је јуче закључак којим су директори републичких управа и организација, јавних предузећа, установа и фондова у Српској обавезни да за свако службено путовање у иностранство траже сагласност ове институције. Поред тога, директори ће по повратку морати да напишу и извјештај о ефектима тог путовања и доставе га Влади.

Ово би свакако требало да допринесе да се смањи расипништво у јавним институцијама и предузећима и да се ту коначно уведе бар мало реда.

Поред ових ограничења, већ током идуће седмице требало би да буде познато да ли су директори јавних предузећа, фондова, управа и организација поштовали раније донесен закључак Владе којим су њихове плате ограничене, односно морале да буду усклађене са законом.

Сва министарстава су задужена да за наредну сједницу сачине информацију о платама менаџмента у јавним предузећима, установама и фондовима који се налазе у њиховој надлежности, од почетка прошле године до краја марта ове године.

Једно од питања на које би ускоро требало да добијемо одговор јесте и да ли је и колико директора било члан управних и надзорних одбора и колике су накнаде за то примали.

Какав ће бити одговор Владе на рад или нерад, поштовање или непоштовање њених одлука такође ћемо видјети.

Вјерујемо да ће сви који нису радили у складу са законом и поштовали одлуке бити адекватно и санкционисани, јер не треба заборавити да за једну директорску плату радници у Српској треба да раде и по неколико мјесеци. Наравно, уколико имају среће да је уопште добију.

Због тога је одговорност оних који не брину да ли ће њихова плата бити исплаћена још и већа и због тога би ограничења, у вези са питањем висине плате или службених путовања, ма колико директорима то тешко пало, требало да се испоштују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана