Случај "Орић"

Горан Маунага

Због нових момената у предмету "Насер Орић", Тужилаштво БиХ требало би да хитно провјери сва дешавања везана за тај предмет и да, на основу прикупљених доказа, Суду БиХ предложи одређивање притвора ратном команданту Армије РБиХ у Сребреници.

Неколико је разлога за то.

Прво, заштићени свједок у том предмету више није заштићен јер је његов идентитет открио Орићев ратни друг којег су, послије тога, ухапсили припадници SIPA.

Пошто је сада познато име онога ко најтеже терети Орића, и пошто је Орић на слободи, постоји велика могућност да ће на њега бити вршен притисак, а то је, несумњиво, већ и учињено.

Друго, више него спорна околност у том предмету је и чињеница да су припадници SIPA ухапсили инспектора из својих редова зато што је лажно пријавио за корупцију тужиоца који води предмет "Орић" као и једног од својих колега. Да је то којим случајем упалило, тужилац би био елиминисан из предмета,  а сви докази до којих је дошао били би стављени под знак питања у погледу њихове законитости.

Треће, када је на једном од посљедњих рочишта у том предмету заштићени свједок рекао да већ прима пријетње, да му је породица под сталним притиском, да страхује за свој живот и да ништа не значи то што се формално зове заштићеним, Тужилаштво је хитно требало да провјери све и затражи притвор за Орића ако установи да иза тога стоје они који су повезани с њим.

Превише је разлога и чињеница које говоре да правосуђе БиХ у том предмету треба хитно предузети све мјере како би сачувало законитост поступања, минимум правних постулата и регуларност предмета.

У противном, могло би доћи до невиђеног скандала јер више није могуће, као што је то могло претходних деценија, и поготово у том предмету, сакривати чињенице и детаље ратних злочина почињених над припадницима српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана