Случај Орић

Крстина Ћирковић

Ратни командант Армије РБиХ у Сребреници Насер Орић поново је узбуркао духове и унио немир у сребренички крај након што је у његовој породичној кући у Горњим Поточарима пронађено опасно наоружање.

Није тајна да Орић засад даљинским управљачем вуче све конце у Сребреници и да намјерава да путем Коалиције "1. март" оствари и политичке циљеве. Најоданије из 28. дивизије Армије РБиХ ухљебио је у сребреничкој општини како би им се одужио, али и имао под контролом све што се тамо дешава.

Али, заборавља овај ратни освајач српских села у средњем Подрињу да је политичарима с Башчаршије кратко памћење као и његове ратне "заслуге" које су му својевремено уоквирили у златном љиљану. Заборавља и да његова помиловања не могу бити вјечна и да се у Хашком трибуналу полако топи наметнута истина и правда, а тиме и "невиност" с којом је 2006. године стигао из Хага.

Много је тога опроштено сребреничком "газди". Праштали су и спасавали су га многи због себе, јер су били уплетени у све његове ратне, али и послијератне дилове. То је Орићу дало снагу да и у миру покаже мишиће и снагу, али не и мудрост. Стога је неразумна и његова намјера, која се додуше шапатом шири Сребреницом, да ће формирати нову политичку партију и да ће се кандидовати на парламентарним изборима 2014. године.

Да ли је дошао крај "невином" Орићу, који бошњачке непријатеље покушава да сакрије оптужујући "српске службе" да кују завјеру против њега, биће ускоро познато. И то не због наоружања које је нађено у његовој породичној кући, јер је то "ситница". Ако Орић не схвати посљедње поруке и опомене мораће сносити "санкције" које ће му бити изречене у истим круговима људи који су га 3. јула 2006. године дочекали као хероја у Сарајеву.

Јер, формирање нове партије коју би водио значио би крај неких других бошњачких владара. То би, што је много трагичније, представљало велику опасност и страх за бројне Сребреничане који још памте његове крваве походе на Скелане и српска села Залазје, Кравицу, Ратковиће, Бјеловац...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана