Случај Моријон

Крстина Ћирковић
Случај Моријон

Бивши командант UNPROFOR-а у БиХ Филип Моријон истјеран је из Меморијалног центра у Поточарима. Француског генерала и некадашњег високог званичника међународне заједнице буквално су најуриле представнице бошњачких жртава, уз оптужбе да је саучесник у сребреничким злочинима у јулу 1995. године.

Aли, шта је Моријон скривио мајкама настрадалих Бошњака, када се зна да је прије тих трагичних догађаја смијењен са дужности и враћен у Француску. Јавности је познато да је Моријон, када је као командант UNPROFOR-а дошао у Сребреницу, организовао евакуацију неколико хиљада жена, дјеце и рањеника. Зна се, међутим, да су га тадашње власти у Сарајеву оптужиле да тиме "потпомаже" етничко чишћење.

Моријон је имао и значајну улогу у проглашавању Сребренице "заштићеном зоном УН", која је успостављена на основу Резолуције 819 Савјета безбједности Уједињених нација, која је усвојена 16. априла 1993. године. Сребреница је стављена под заштиту Уједињених нација, које су преузеле одговорност да разоружају становништво.

О свему што је видио и доживио боравећи у Сребреници Моријон је касније говорио пред француским парламентарцима и као свједок тужилаштва у поступку, који је у Хашком трибуналу, вођен против Слободана Милошевића. Можда је то разбјеснило представнице бошњачких жртава. Погодила их је заправо Моријонова истина да су догађаји у Сребреници из јула 1995. године били реакција на оно што су јединице Насера Орића 1993. године учиниле Србима. Данас је потпуно јасно да Бошњацима смета Моријонов критички став према властима РБиХ и Aлији Изетбеговићу, јер је француски генерал увјерен да се злочин у Сребреници могао избјећи и да кривицу за њега подједнако сносе Уједињене нације и тадашње власти у Сарајеву.

Представнице бошњачких жртава најавиле су прије неколико мјесеци да ће се име Филипа Моријона наћи "на стубу срама". Он је, послије тога, најавио посјету Поточарима, гдје је намјеравао да ода пошту настрадалим Бошњацима у Меморијалном центру и да разговора са њиховим породицама.

Иако му је поручено да је "непожељан", ипак је дошао и успио да каже да би "остао у Сребреници" те 1993. године, да је знао "шта ће се десити". И још да су страдања Бошњака "могли да спријече" међународна заједница и тадашње власти БиХ.

A, да је пензионисани француски генерал знао шта му се спрема у Поточарима, сигурно не би кренуо на још једно авантуристичко путовање у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана