Случај "Мехмедовић"

Горан Маунага

Умјесто да Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ барем провјери разлоге и наводе пријаве коју је против главног тужиоца БиХ Горана Салиховића поднио директор SIPA Горан Зубац и поводом тога, предузме неопходне кораке, Салиховић је мирно у међувремену наставио да вуче скандалозне потезе.

Једну од најкрупнијих послијератних афера у БиХ у којој је у Тешњу пронађено највеће складиште скривеног наоружања, Салиховић је с циљем разводњавања поступка и минимизирања значаја тог скандала чији је актер посланик Шемсудин Мехмедовић, пребацио на нижи ниво.

То што се Тужилаштво БиХ прогласило ненадлежним за тако крупан предмет и пребацило га Кантоналном тужилаштву Зеничко-добојског кантона значи само једно - да је Мехмедовић практично ослобођен кривице. А затим, логично, не треба сумњати ни у то да ће бити адактирана и истрага против њега у вези са ратним злочинима почињеним над Србима у Тешњу у вријеме док је он био ратни начелник тешањске полиције. 

А да ће све то бити тако, може се закључити из једноставне анализе догађаја у вези са предметом "Мехмедовић".

Јер, прво, Салиховић је Мехмедовића аутоматски ослободио након што су га ухапсили припадници SIPA уз необориве доказе и свједоке за почињени ратни злочин у Тешњу.

Друго, пронађено Мехмедовићево наоружање уништено је по хитном поступку иако се радило о доказном материјалу у предмету који је тек покренут. Треће, истрага и подизање оптужнице против Мехмедовића у оба та предмета максимално је одуговлачено. Затим, ту је вишемјесечна ћутња Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а након што је Зубац против њега поднио пријаву.

Сада је услиједило пребацивање тог предмета на нижи ранг приликом чега ће предмет бити третиран као недозвољено држање оружја. Та истрага ће потрајати мјесецима, (јер никаквог рока нема), тако да ћемо, можемо да са кладимо у то, и послије годину из зеничког Кантоналног тужилаштва добити изјаву да је "истрага у току".

До тада, нестаће многи докази, неки свједоци ће промијенити исказе, а Мехмедовић већ може славодобитно да изјављује да се не осјећа кривим, да је "чинио све за одбрану БиХ од агресије и да ће то опет чинити ако буде требало" и да се "злочинац и жртва не могу поистовијетити, чак ни кад та жртва чини злочине у сврху одбране".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана