Случај Кравица

Ведрана Кулага
Случај Кравица

Истина је спора, али увијек стигне и нико јој не може "умаћи".


Прошло је доста година од када "утјеривачи лажне истине" истражилац SIPA Бајро Куловац и тужилац Тужилаштва БиХ Ибро Булић, те страни тужилац Кваи Хог Ип држе праву истину подаље од очију јавности.

Осуђујућа пресуда у "случају Кравица" донесена је на основу изјава изнуђених под пријетњама Куловца и Булића, који су свједоке оптужбе приморавали да се потписују на изјаве које нису њихове, да свједоче о догађајима којима нису присуствовали, да упиру прстом у људе које нису познавали...

Иако су сви они пред Судом БиХ признали да су били малтретирани и изманипулисани сви су од тога окретали главу.

"Тужилац ме наговарао да кажем тамо што не могу рећи. Није што не могу, што не знам, што нисам видио. Што се тиче Ступара, убјеђивао ме је да сам га видио, а ја кажем да нисам, он јеси - нисам, јеси - нисам, било је доста око тога времена". Да ли истражиоци овако раде свој посао, по заклетви и закону, стављајући сопствене ријечи у уста 17 свједока?

Манипулације, наговарање на лажне изјаве, пријетње, псовање старачког Бога, преправљање службених записа... да ли су то способности које треба да посједују истражиоци Државне агенције за ИСТРAГЕ и ЗAШТИТУ да би добили мјесто у овој агенцији?

Зар су тужиоци Тужилаштва БиХ плаћени да манипулишу и на овај начин утјерују истину? Или да се лажно представљају као судије?

Част изузецима, али и ово је једна истина која није изнуђена већ очигледна и јасна као суза.

Истражиоци су имали циљ, само један циљ, да заташкају истину и да као валидне доказе потуре изнуђене исказе свједока, који су се можда послије испитивања могли запитати и да ли се и они зову онако како им пише у матичним књигама или су им и то, тако неки поштени истражиоци промијенили.

Миленко Трифуновић и друга осуђена лица у "предмету Кравица", који су на издржавању казне у Казнено-поправном заводу Фоча, одлучили су да пробуде истину и разоткрију оне који су, док су примали плату да утврде истину, стварали лажи и отварали очи онима чије су очи увелико биле отворене.

SIPA је, поступајући по захтјеву Тужилаштва БиХ од 13. јануара, покренула истрагу о наводима да су њени истражиоци, ангажовани на истраживању ратних злочина, међу којима је и Бајро Куловац, пријетили и под силом узимали изјаве од свједока у "случају Кравица".

Исти тај Куловац данас се ухљебио у Дирекцији за координацију полицијских тијела.

Aли према најавама, ускоро би требало да буде и испитан о свом "дјеловању" док је био у SIPA.

Клупко које су намотали истражиоци, тужиоци и судије почело је да се незаустављиво одмотава и више повратка нема, а истина је ту, само док се одмота...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана