Случај Иванић

Жељка Добрић
Случај Иванић

Како се некоме ослади власт и шта је све спреман да уради за њу, најбољи примјер ових дана је Младен Иванић. Осим што је прије избора договорио да за њега гласају Бошњаци, па касније направио ујдурму тврдећи да му је подметнуто да изгуби и затражио поновно бројање неважећих гласачких листића, посљедњих дана једино посланичко мјесто које је његова странка освојила у Парламенту БиХ, нуди СДП-у у замјену за мјесто министра спољних послова БиХ. Све за власт!

Преговори између ПДП-а и СДП-а БиХ доказ су тврдњама да је ПДП заиста политичка партија која би могла до сљедећих избора да се угаси, али ни због чега другог него због својих ставова. Није логично да једна опозициона странка као што је ПДП, умјесто да конструктивним критикама и приједлозима "поткопава" власт како би је сама запосјела, тражи партнера у СДП-у који би не само да поткопава власт у Српској, него и саму Републику Српску.

Жалосно је што Младен Иванић не бира начин и средства да се докопа власти, иако је свјестан да ће то грађани казнити већ на сљедећим изборима.

Сасвим је сигурно да грађани Републике Српске који су на овим изборима гласали за ПДП нису рачунали на то да ће овој странци бити битнији интереси једног Младена Иванића и једног СДП-а од интереса Републике Српске. Шта Иванић мисли о својим бирачима говори и чињеница да није нашао за сходно да изађе пред њих и јавно одговори на доказане тврдње да су га у предизборној трци снажно гурали Бошњаци али и странци, да је већ био жртвовао дио Републике Српске због својих личних интереса.

Да је Иванићу битан његов политички, али и људски углед, а не само фотеља, нашао би начина да се одбрани и обрати онима који су га подржали и за њега гласали. Можда му је то и била намјера када је гостовао на Федералној телевизији у емисији "60 минута", али очигледно се није запитао шта ће мислити у Републици Српској. Тиме је Иванић јасно дао до знања колико му је битно мишљење и његових бирача и сама Република Српска.

Сва је срећа да је друштво у Републици Српској коначно сазрело и да заиста доноси одговорне политичке одлуке, што је учинило и на протеклим изборима кажњавајући политичку опцију каква је она коју представља Младен Иванић - опцију политике властитих интереса испред општих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана