Случај Ђокић

Ведрана Кулага
Случај Ђокић

Коначно је Суд за људска права у Стразбуру потврдио своју ранију одлуку којом је БиХ обавезна да бившем официру ЈНA Бранимиру Ђокићу исплати 60.000 евра на име материјалне и 5.000 евра на име нематеријалне штете. Дио агоније је завршен, али и више је него очигледно да тек слиједе бројне "лавине". Ипак, о том потом.

Посебан значај ове пресуде огледа се у томе да се практично на њу може позвати свако лице које сматра да је његов проблем сличан или истовјетан са оним о чему је одлучивано у "случају Ђокић", а број таквих особа није занемарив. Јер, многи су за вријеме рата остали без својих станова које су у пријератно вријеме уредно откупили. "Случај Ђокић", који је почео још у августу 1998. године, када је поднесен захтјев за повраћај стана у Сарајеву коначно је завршен и, према пресуди, одштета се мора исплатити до краја ове године. И то је то, свиђало се то некоме или не.

Поставља се питање колико ће особа у идућем периоду кренути Ђокићевим стопама на пут који води до европског суда у потрази за правдом. Једно је сигурно, цифра неће бити мала.

Војни станови представљају тему која је протеклих година узбуркавала јавност, власт, судове и политичаре. Како било да било, случај Бранимира Ђокића је један од оних који ће остати запамћен у новијој историји послијератног периода у БиХ.

У овом случају цитира се дио Aнекса четири Дејтонског споразума, који је Устав БиХ у којем стоји да "све избјеглице и расељене особе имају право слободно се вратити у своје домове. Оне имају право, у складу са Aнексом седам, на враћање имовине које су били лишени током непријатељстава од 1991. и да се дадне накнада за сву такву имовину која се не може вратити. Све обавезе или изјаве везане за такву имовину, под присилом су ништавне". A и некадашњи официри ЈНA који су своје станове морали да напусте спадају у људе који имају људска права. Према постојећим информацијама, на подручју ФБиХ прије рата била су укупно 12.592 стана којима је располагала бивша ЈНA.

Један дио је завршен, пресуда је коначна. Слиједи наставак у којем ће бити познато више детаља у вези са бројем особа које се налазе у сличној или истој ситуацији у којој се доскора налазио и Бранимир Ђокић.

Тада ће се показати прави значај ове пресуде и прави епилог приче око војних станова, а до тада остаје само да се математички процјењује колико ће војни станови, судски поступци коштати БиХ због нечијих погрешних одлука.

Сигурно је само једно. Приватна имовина је приватна имовина, без обзира на то ко је њен власник. Суд у Стразбуру то је јасно рекао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана