Случај "Дивјак"

Горан Маунага

Да ли је правосуђу БиХ стало да казни кривце за ратне злочине почињене у логору Челебићи код Коњица гдје је убијено 18 Срба, гдје су силоване десетине жена те у логор затворено и мучено 600 припадника српске националности, показаће однос према предмету "Јован Дивјак" за који је, коначно, извјештај поднијела Полицијска управа из Требиња.

Упућени вјерују да је Дивјак заштићен скоро као и Атиф Дудаковић те да о процесуирању нема ни говора, без обзира на необориве доказе и свједоке, што је, познајући начин рада Тужилаштва и Суда БиХ, врло могуће.   

Дивјак је већ једном амнестиран кад је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу против њега и осталих високопозиционираних функционера РБиХ у предмету "Добровољачка", тако да ни у овом случају не би било никаквог изненађења.

Напротив, изненађење би било огромно у случају да правосуђе БиХ, наравно уз постојеће доказе, процесуира Дивјака онако како то налажу право и правда.  

Сјетимо се марта 2011. године кад су демонстранти, "освијешћене Сарајлије", синхронизовано кренули на српску и аустријску амбасаду у Бечу тражећи хитно ослобађање Дивјака који је на захтјев српског тужилаштва и по потјерници Интерпола тада ухапшен у Аустрији.

Зато треба очекивати да и у овом случају Сарајево опет стане у одбрану злочина и да тражи слободу за оног којег сматра својим браниоцем, без обзира на почињене злочине, подржавајући неодрживу тезу да такозвани браниоци никако не могу да буду оптужени за злочин.

Правосуђе БиХ још није спремно на то да пуно одлучивање у предметима као што су "Добровољачка", "Тузланска колона", "Атиф Дудаковић", "Ејуп Ганић", умјесто политике, преузму право, правда и правосудне институције у шта ћемо се, највјероватније, увјерити и у предмету "Дивјак".

Очигледно је да се у тим предметима, и поред неспорних материјалних доказа, чека да умру свједоци па и лица која су починила одређено кривично дјело. Тако многи злочини почињени над Србима остају некажњени.

Зато не чуди ни чињеница да је МУП РС поднио преко 1.060 извјештаја против више од 7.000 лица због злочина почињених над више од  22.000 жртава, а да се истраге не спроводе иако су та кривична дјела задокументована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана