Случај "Бирач"

Горан Маунага

Након што су Литванци опељешили "Бирач" и без питања те компаније продали потраживања од "Бирча" од 155 милиона фочанском контроверзном бизнисмену за десет одсто вриједности, а он потом блокирао жиро-рачун "Бирачеве" фирме кћерке "Алумине", на небу правде, права и правосуђа појавила се свијетла тачка.

Бијељински Окружни привредни суд одбио је тужбу литванске Укио банке против "Бирча" којом је та банка захтијевала наплату тих пара.

Тиме је донекле санирана штета коју је нанијела одлука судије тог истог суда из октобра 2013. године кад је донесено рјешење о отимачини тих 155 милиона марака од радника "Бирча" и "Алумине".

Али тамо гдје има мутних послова "трава не расте". То показује и огромна неизвјесност за 20.000 људи од могућег потпуног обустављања рада "Алумине", јер јој још и поред најновије одлуке Окружног привредног суда у Бијељини зворнички Основни суд није одблокирао жиро-рачун, блокиран још 12. априла, на захтјев поменутог контроверзног бизнисмена Гордана Павловића.

Да се ту ради о мутним пословима, заснованим искључиво на личним интересима, говори и чињеница да ништа од тих послова није било усаглашено са ставовима стечајног управника, менаџмента и правног тима "Бирча" и "Алумине".

Несумњива је само једна ствар: пошто се ради о огромној суми новца, на коју су многи бацили око, махинације које су повезане с тим случајем још неће стати, без обзира на општи интерес и судбину 2.400 запослених радника и њихових породица.

Нема сумње ни у то да су људи из Српске који раде за Литванце утицали на ону ранију одлуку бијељинског суда, која је сада, ипак, побијена.

Али баш зато и даље постоји оправдан страх од тога да ће се издејствовати другачија другостепена и извршна судска одлука и да се неће дозволити деблокада жиро-рачуна "Алумине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана