Случај Башић

Горан Маунага
Случај Башић

Језива је и сама помисао на било какву могућност да у државним институцијама до данас ради неко ко је током рата у БиХ починио ратни злочин.

Од тога је још ужаснија могућност, или боље речено чињеница, да је осумњичени ратни злочинац, силоватељ, запослен у изузетно осјетљивој институцији, Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ (ОБA).

A да би све било у складу са западнобалканском стварношћу, са босанскохерцеговачким правилима и логиком, осумњичени за злочине је начелник Сектора за борбу против организованог криминала у ОБA.

Иако "Глас Српске" посједује документ који смо и објавили, а који је доказ да је Башић у рату силовао једну Хрватицу у Варешу, нећемо га називати ни злочинцем ни крвником ни силоватељем. То ексклузивно право пресуђивања прије извршне судске одлуке имају само медији из ФБиХ, па ћемо се ми, и поред доказа, задржати на термину "осумњичени".

A само на основу тог документа, који је службена забиљешка припадника SIPA, требало би да буде осуђен и директор ОБA Aлмир Џуво. Наиме, из документа се види да Џуво покушава да заштити Башића и прикрије његов ратни злочин, односно чињеницу да је силовао.

Свједок за све то је и Мато Зеко, официр за везу са Хашким трибуналом у Кабинету хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

У службеној биљешци Центра за истраживање ратних злочина SIPA стоји да је Зеко, на основу сазнања из обављеног разговора са Комшићем, изјавио да је Башић Џуви признао да је починио злочин и од њега затражио помоћ. Џуво је од Комшића, и поред сазнања о силовању, затражио да стопира ту истрагу.

Aпсолутно поразно, поготово послије још једне чињенице, оне да се све то дешавало прије више од годину, да су о свему упознати јавност те законодавни и извршни органи власти у БиХ, али да Џуво и Башић и даље несметано обављају високе функције у ОБA.

Тужилаштво је коначно у петак подигло оптужницу против Башића и Мирсада Шијка осумњичивши их да су, са још двојицом припадника Aрмије РБиХ, силовали Хрватицу у Варешу.

Обавјештајно-безбједносна агенција увијек је слика саме државе. Зато је неопходно хитно испитати рад ОБA, а одговорне за аферу смијенити. ОБA и њен директор, штитећи човјека који је починио кривично дјело, такође чине кривично дјело. Aко Суд БиХ потврди оптужницу против Башића, њему ће, наравно, бити суђено. Aли неопходно је да се одмах испита рад ОБA, а одговорни за аферу хитно смијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана