Случај Барашин

Свјетлана Тадић
Случај Барашин

Да је у БиХ све могуће и да ова земља нема ни главе ни репа, јасно је готово свима који имају било какве везе са њом, али да главни државни тужилац може буквално за тили час бити одстрањен са посла, и то ни због чега другог, него због телевизијских снимака, није јасно ама баш никоме.

Душебрижнике из Високог судског и тужилачког савјета, којима су се еминентне госпође из ОХР-а пожалиле на Милорада Барашина, забринуло је медијско представљање главног тужиоца у, не било каквој ТВ емисији, него ни више ни мање у "60 минута", па су пожурили да тужиоца дисциплински прописно и процесуирају - одстрањујући га на неодређено с посла.

Сваком нормалном прво би пало на памет питање може ли главни државни тужилац бити смијењен на основу снимака које је Обавјештајно-безбједносна агенција дала ФТВ, па затим невјешто прикрила трагове тражећи званично те своје снимке. Друго питање је како обавјештајци смију да прате главног тужиоца без судског налога за то.

Да све буде трагикомично "сумњива лица" са којима се Барашин руковао на спорним снимцима нико није ни позвао да макар објасне о чему се ради. Из тога је јасно да је Барашин био циљана мета шпијуна.

У овом случају је све муњевито одрађено, а директор Обавјештајно-безбједносне агенције Aлмир Џуво требало би да одговори зашто тако није реаговано и када је Барашин отворено признао да му пријете?

Они који су по кратком поступку елиминисали главног тужиоца треба да одговоре и шта ће бити са истрагом и оптужницом у "случају Добровољачка" које је Барашин, сасвим случајно, припремао да подигне баш крајем јуна?

Скандали који ових дана потресају БиХ, и више је него очигледно, долазе од једне те исте струје. Оне која дозвољава да се разговори 5.000 грађана прислушкују, да се сам директор Обавјештајне службе залаже за силоватеље и злочинце, да главни тужилац бива праћен и сниман, да се осумњичени за ратне злочине, чекајући на слободи правду која их не стиже, сликају за телевизију...

Добро изрежиран трилер у којем се у главним улогама појављују институције и лица, који би редом требало да буду чувари онога што се у свим нормалним друштвима зове право и демократија, у "случају Барашин" показују сав бесмисао свог постојања. Бар за оно за шта су основани.

Брзопотезном смјеном главног тужиоца, у БиХ се на сцену доводе прљави играчи који по својој мустри плету правду. Aко главни тужилац може бити смијењен без иједног доказа, шта је преостало...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана