Случај Азре Милетић

Жељка Домазет

Сви апсурди правосуђа у БиХ најочигледније су се показали на случају судије Суда БиХ Азре Милетић.

Милетићева међу адвокатима и бројним колегама одувијек важи за судију који је био узор свима онима који су иоле држали до права и правде - стручна, способна и упућена у свој посао, за ратне злочине судила је по Кривичном закону СФРЈ, а ниједан њен предмет није пао у Европском суду за људска права.

Ипак, као таква је на основу изјава сумњивих лица оптужена за примање мита и на крају осуђена на двије и по године затвора.

Сви они који се још нису опростили са здравом логиком тврде да је образложење Суда БиХ за казну од двије и по године затвора у најмању руку контроверзно и да у случају Азре Милетић има много тога чудног.

Суд је утврдио да је прислушкивање Милетићеве било незаконито па је пресуда донесена само на основу исказа заштићеног свједока покајника, који је добио имунитет. Дакле, покајник, за кога одбрана тврди да је обични криминалац, је судију који је до тада радио како треба оптужио за узимање мита, потом је добио имунитет, а том су судији одрезане двије и по године робије. Ово сасвим довољно говори о томе да је пресуда, која је Милетићевој изречена по рецепту Суда БиХ, на врло климавим ногама.

Најчудније у свему овоме је то што су колеге Азре Милетић из Апелационог вијећа, које су заједно са њом радиле на истом случају због кога је Милетићева оптужена, неким чудом изузете из истраге тадашњих првих виолина и Суда и Тужилаштва.

Из свега овога, као и из навода угледних адвоката да је Милетићева почела да смета у битним предметима, није тешко из цијеле ове правосудне ујдурме закључити да се ишло ка намјери да Милетићева буде склоњена.

Она је изгледа сметала појединцима да суде и туже како њима одговара, јер су правда и правичност већ одавно и Суду и Тужилаштву у овој земљи постале само пуко покриће за обрачуне сваке врсте.

Стога и не чуди коментар који је изговорила саслушавши и пресуду: "Стид ме је што сам била судија Суда БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана