Слобода за криминалце

Свјетлана Шурлан

Нема поразније чињенице за правосудни систем од те да судије ослободе одговорности убицу, још ако је цијелом друштву у једној заједници јасно да је убица - убица, а не невино оптужени грађанин.

Недавно је тако ослобођен оптужби да је на свиреп и подмукао начин убио старицу човјек који је то убиство сам признао.

Иако је суд кратко објавио да је Вијеће суда након вијећања и гласања изрекло ову одлуку, остаје нејасно шта се то вијећало и ко је у цијелом ланцу заказао, када се убица сам пријавио полицији и признао да је отишао код несретне старице коју је, након што је одбила да му посуди новац, ударио шаком у главу, од чега је преминула.

Ово је само један од примјера како, нажалост, раде појединци у правосуђу у Српској, Федерацији и на нивоу БиХ. А да различити криминалци и убице често завршавају на слободи показују и статистички подаци.

Судије чак у 70 одсто осуђујућих пресуда за разна кривична дјела изричу условне казне, а само лани ослобођена је чак 1.281 особа оптужена у више од 870 предмета.

У судовима се често жале и на доказе које им тужилаштва достављају, што је једним дијелом и оправдано, јер ако нема доказа, нема релевантне казне.

С друге стране, судије ништа не спречава да траже од тужилаштва и да инсистирају на достављању квалитетнијих доказа, како би починиоци различитих кривичних дјела добили заслужене казне.

Колико се ко у судовима и тужилаштвима труди да ради посао како треба показује и податак да су прошле године у сваких десет осуђујућих пресуда, поред седам условних, изречене и тек двије затворске казне, те једна новчана.

Да је реформа правосуђа у БиХ, која "траје" већ 20 година неуспјела, свима је јасно. Јасно је и да нема довољно воље да се она квалитетно спроведе.

Још јасније је да правосуђе треба да буде независно и да ради у најбољем интересу друштва.

Нејасно је само чиме се воде судије када ослобађају убице, и то оне који су признали убиство. Таква пракса и правда нам не треба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана