Слобода медија

Свјетлана Шурлан

За БиХ је постизање слободе медија и слободе изражавања свакако један од највећих изазова, а изабрани и именовани званичници на свим нивоима власти дефинитивно су неспремни за тај изазов. Питање је да ли ће икада и бити.

Сваки медиј има своју уређивачку политику и слободу да је креира у складу са професионалним стандардима, а с њом многи могу да се слажу или не. Новинари имају право да истражују, да пишу и извјештавају о пропустима, о кршењу закона, без обзира на то свидјело се то некоме или не.

Исто тако сваки изабрани и именовани званичник има право да буде незадовољан том уређивачком политиком или неким текстовима или прилозима, али нема право да своје незадовољство испољава кроз нападе, пријетње, увреде...

Тога у БиХ има превише и из мјесеца у мјесец свједоци смо недораслости политичара функцијама које обављају, а што манифестују нападима на новинаре и ограничавањем слободе информисања јавности.

У посљедња два дана десила су се два груба напада на новинаре. Први је напад министра безбједности БиХ Драгана Мектића на новинаре РТРС-а и уређивачку политику тог медија, а други напад замјеника главног ревизора Канцеларије за ревизију институција БиХ Џевада Некића на новинара "Гласа Српске".

И један и други одлучили су да своје незадовољство објављеним информацијама испоље на најнедостојнији начин, најгорим увредама и пријетњама.

Ни у једном моменту поменути именовани званичници нису размислили да ли је такав потез исправан и да ли постоје други начини за испољавање незадовољства.

Господо, у земљи у којој вршите функције постоје и друге институције, оне којима ви не руководите, а зову се Регулаторна агенција за комуникације БиХ, Савјет за штампу БиХ, а постоји и више омбудсмана, тужилаштава и судова код којих можете да тражите заштиту својих права и на крају одређену сатисфакцију, ако сматрате да сте у праву.

Нападати новинара, вријеђати га и пријетити му, а претходно не затражити деманти, извињење уредништва, власника медија и на крају одговор пред званичним институцијама, доказ је да не познајете систем у којем сте на функцији и да вам је лични изнад интереса јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана