Шљиве су родиле

Дарко Момић

Дневни промет од око тристотинак марака је нешто изнад просјечног промета у већини угоститељских објеката у Републици Српској. Ако заокружимо на 10.000 КМ мјесечно и обрачунамо све обавезе и дажбине које газда кафане мора да плати од тих пара, увјерићете се да најновије измјене и допуне Закона о фискалним касама нису најсрећније рјешење.

Упозорења ради, немојте ове сљедеће редове да схватите као кукњаву над “тужном судбином власника кафана”, већ само као једно разложно објашњење и критику лошег нацрта закона. Наиме, предложене измјене закона предвиђају драконске казне и чак десет пута већу глобу због неиздавања фискалних рачуна, јер у случају да вам конобар уз донесено пиће не да и фискални рачун, газди кафане сљедује казна од 5.000 КМ. Ипак, законописци су газдама кафана оставили могућност да изречену глобу плате у року од 48 часова, односно да плате половину изреченог износа или 2.500 КМ и у том случају им неће бити изречена најригорознија мјера - затварање објекта. При томе је са 15 на 30 дана удуплан и досадашњи период на који се изриче мјера затварања кафане.

Елем, обавезе које газда сваког мјесеца мора да плати на пазарених 10.000 марака су 17 одсто на име ПДВ-а, дакле 1.700 марака. Од преосталих 8.300 КМ мора да набави робу за сљедећи мјесец за коју му треба, не мање од 4.300 КМ. За двије бруто плате конобара, који су углавном пријављени на минималац, мора да издвоји око 1.500 марака, што значи да му остаје још око 2.500 КМ. Од тих пара мора да плати чистачицу што је, срамотно је рећи, али обично мизерних 200 марака, а преосталим парама мора да плати струју, воду и комуналије и РТВ претплату у пакету са интернетом, за шта му у најбољем случају треба 600 марака. Значи, остало му је још 1.700 КМ, а пошто је већина кафана у изнајмљеним објектима, то даље значи да за кирију треба да издвоји бар 500 КМ. Остало му је, дакле, 1.200 марака, што значи да има довољно новца да себи исплати нето плату од око 700 марака и да са преосталих 500 плати обавезне доприносе за здравствено и пензијско осигурање.

И када се све то сабере и одузме, кристално је јасно да драконске казне могу да плате само власници елитних локала у бањалучком “кругу двојке” у које се, руку на срце, порески инспектори баш и не залијећу у контролу. Поред тога, није потпуно сувисло ни образложење закона да предложене измјене неће довести до додатног издвајања средстава из буџета, већ да се може очекивати раст прихода у износу око 1,2 милиона КМ на годишњем нивоу. Премало је то, ако је цех да ће се затворити бројне кафане. А народ сигурно неће престати да пије јер, што би рекао Здравко Чолић, “шљиве су родиле”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана