Сликовнице више нису у моди

Данијела Бајић
Сликовнице више нису у моди

Умјесто омиљене “Некада давно у једној земљи...” ових дана уводници за успављивање дјеце обично долазе са малих екрана и почињу са јутјуберским поздравом “Ћао другари”.

Сликовнице више нису у моди, а досадни родитељски глас који препричава маштарије браће Грим замијенили су инфлуенсери који се, хтјели ми то или не, активно укључују у образовање наше дјеце.

А пошто не одрађују “посао” лицем у лице већ само виртуелно проблем је, сложиће се многи, много компликованији. Неће дијете да се смири, дај му таблет.

Неће да заспи класичним нинањем, укуцај у претраживач “звук напе за бебе” и ријешен проблем.

Трогодишњаци су се прије тридесет година играли аутићима у пијеску, данас знају шта је “Гугл продавница” и како се инсталирају игрице.

О чему заправо можемо да расправљамо кад са једне стране имамо стручњаке који предлажу да тек четрнаестогодишњаци могу користити паметни телефон. С друге стране их демантују дјеца која иду у ниже разреде основних школа, а већ имају профиле на “Тик току” и “Инстаграму”.

Тај тренд је незаустављив и ту родитељи и струка не могу пуно да ураде, осим да грубим кажњавањем изолују дијете од онога што вршњаци већ увелико раде.

Контрола, каква-таква, вјероватно је једини начин родитељске али и “борбе” цјелокупног друштва против овог помодарства.

За млађе то би било ограничавање телефона и телевизије на неколико сати дневно, без укључивања током храњења или успављивања.

Од старије дјеце обавезно треба тражити шифре за приступ свим мрежама јер кад су тинејџери у питању опреза никад доста.

Драстично кажњавање у појединачним случајевима може да буде слабодобитно рјешење, али сви заједно ризикујемо уз ону добро познату да је најслађе забрањено воће.

По тој логици, можда је најмјеродавнији потез тај да се приликом уласка у основне школе код наставника одложе мобилни телефони јер они, између осталог, ометају и наставу, дјеца не слушају предавања, већ су на друштвеним мрежама, шаљу поруке... А да не говоримо да су управо због телефона многа дјеца и на мети насилника и лопова. Ако ништа, можемо бар покушати јер садашња ситуација у најмању руку није за похвалу. Само се сјетите снимка наставнице којој је ученик измакао столицу на којој је сједјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана