Слика и прилика

Ведрана Кулага Симић

Гранични прелази и царински терминали су прве ствари које путници виде при уласку у неку земљу, а једно од неписаних правила каже да се први утисак стиче управо на први поглед.

БиХ се, ако је судити према томе, не пише добро.

И они који путују да ли из земље у иностранство или из друге земље у БиХ имају шта да виде на већини граничних прелаза, а боље среће нису ни они које посао често води на један од царинских терминала.

Анализа Канцеларије за ревизију институција БиХ показала је да на већини царинских терминала у овој земљи, било да су у власништву Управе за индиректно опорезивање БиХ или не, нема ни основних ствари неопходних за рад оних који на том мјесту зарађују плате, а ни за оне којима су те тачке тек једна у низу препрека за испуњење радних задатака.

Јер ситуација, судећи по подацима из посљедњег извјештаја из ревизорске кухиње, није нимало добра, али можда ти подаци и неће зачудити многе, ако се погледа свеобухватна ситуација у БиХ.

Стање на царинским терминалима, у неку руку, је слика и прилика ове земље, као и неодговорност појединаца када је ријеч о (не)измирењу обавеза по основу царинских накнада, јер све има своје зашто, али и зато. Само се оно, традиционално, мало када и чује.

Али се зато недостаци виде. Непостојање вага, складишта за робу те простора за возила само су неки од недостатака које су ревизори ставили на свој списак и указали надлежнима у којем правцу треба да иду. Прво, чини се, морају да крену од документације, јер је невјероватно да ни у једном пропису који се односи на ту област нема ни дефиниције шта она заправо представља и шта она јесте.

Не смије се занемарити чињеница да су предузећа и општине који су власници терминала од 2007. године зарадили чак 128 милиона КМ од наплате накнада на тим терминалима, да то је њихов дио колача од посла који ураде током године.

Тај новац, плус остатак који уплаћују на јединствени рачун, ни у ком случају не може да се повеже са сликом и приликом коју можемо да видимо на тим мјестима, гдје је рођен.

У цијелој причи охрабрује то што су надлежни свјесни онога што имају на терену, па су одлучили да крену од почетка. И за ове ствари, као и за многе друге, сваки минут је важан, зато се надајмо да ће пратити вријеме и ефикасно рјешавати сва питања која су на дневном реду. А списак слика је предуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана