Слијепи и глуви на малверзације

Маријана Миљић Бјеловук
Слијепи и глуви на малверзације

Злоупотребе када је ријеч о трошењу новца грађана. Кршење прописа на сваком кораку. Нетранспарентно запошљавање. У преводу само примједбе, нигдје похвале.

Нити у једном ревизорском извјештају нема институција на нивоу БиХ да је добила петицу за рад у прошлој години, све су редом посезале за злоупотребама. Ништа боља ситуација није ни у оним на републичком нивоу и ту су само примједбе и малверзације када је ријеч о трошењу новца грађана избиле у први план.

Ревизори пишу примједбе сваке године, наводе злоупотребе. Ове године их је можда било и понајвише. Наводе их у свакој реченици. Изгледа нам и злоупотребе трошења новца и кршење прописа у институцијама прати поскупљење на тржишту. Све иде неком узлазном путањом, само новчаници грађана силазном.

Све то апсолутно не дотиче нимало оне који сједе у фотељама бројних нам министарстава, агенција, фондова, измишљених комисија и разних фондова. Они настављају по старом утабаном путу својих претходника да гдје год могу ту и уграбе за себе и своје подобнике и прекрше сваки акт и слово закона које се прекршити може.

Од јавних набавки, путовања, службених возила, ића и пића... нема гдје нема малверзација. На крају када видимо шта раде, колико и на шта све троше новац грађана, народу је и добро. Њима још боље, односно најбоље. Живе, што би наш народ рекао, као краљеви. Уљуљкани у оне фотеље институција, али и лимузине, изгледа само смишљају како и шта да прекрше, које слово закона. Као да прописе доносе да би били кршени, а не поштовани. Најједноставније речено.

И на крају ником ништа. Ревизори утврдили и написали. Институције то видјеле или можда и нису. Прије ће бити ово друго. Јер да су се надлежни упутили шта пише бар у оним ревизорским извјештајима институција којима је дато мишљење са резервом или ипак оно негативно, стали би и бар се запитали и распитали зашто неко троши новац грађана на оно што није потребно, што није прописано. Али од тога нема ништа, јер живимо у неуређеној држави, у којој су лични интереси функционера изнад свих других.

Без имало сумње још више злоупотреба освануће идуће године, када ће ревизори чешљати рад институција за ову годину, која је изборна. А у тим изборним посеже се за додатним и новим видовима малверзација, јер треба све што за собом вуку избори исфинансирати и ухљебити и оне страначке кадрове који се још нису скрасили у некој од државних институција.

То што ревизори напишу треба прослиједити правосудним институцијама, а не онима које контролишу, јер можда ће се једино на тај начин почети смањивати обим нетранспарентног трошења новца грађана у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана