Слиједи мрак

Ведрана Кулага Симић

БиХ је поново доспјела на сам врх ранг-листе земаља које нису успјеле да ураде свој домаћи задатак, а цијену неуспјеха ће, наравно, платити њени становници који ће, како се чини, гледати у мрак. И дању и ноћу.

Проблеми у вези са преласком на дигитални систем само су једна од ствари о којима није постигнут договор у вријеме које је надлежнима стајало на располагању.

Иако су пред собом, некад давно, имали године да ријеше ствари, усагласе ставове и уведу своје грађане у дигиталну еру, од свега тога успјешно су само пробијали дате рокове и мало-помало враћали црно-бијеле слике у куће и станове.

Посљедњи рок је, ипак, био посљедња опомена. Завршена је епизода праштања, лажних нада и обећања. Неке општине су већ остале без сигнала, за сада БХТ-а, али такав сценарио, нажалост, чека и многе друге општине у БиХ.

Иако су знали годинама уназад да ће доћи и тај дан, када ће сапуница аналогног система да буде завршена, надлежни се нису много потрудили да гледаоцима прикажу срећан крај. Тек сада, када је јасно да је пробијен и посљедњи рок, живнули су, засукали рукаве и кренули да траже рјешења.

Тек сада, а имали су године на располагању.

Највећу цијену таквог понашања и уопште расположења у јавном животу БиХ платиће њени грађани који ће, ни криви, а ни дужни, остати, опет кажем нажалост, без у великој већини јединог прозора у свијет.

Земље региона су одавно урадиле своју задаћу, а пред БиХ је трновит пут на којем ће морати да што прије савлада све заостатке, као и да ухвати корак са остатком свијета како и доликује и како њени становници и заслужују.

За сада је угашен један предајник, а како се чини, неће дуго остати усамљени примјер. О посљедицама и незадовољству код грађана је беспотребно и коментарисати јер су званични подаци сасвим јасни - између 40 и 50 одсто људи у овој земљи користе аналогни систем. Систем који садашњост шаље у историју.

Надлежни у врху власти на нивоу БиХ, регулаторне агенције  и емитери морају да пронађу што прије заједнички језик. А да се то може,  показали су претходних дана када су направили помак, иако, нажалост, прилично касно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана