Славље у “Жељезницама РС”

Драгана Орловић

Таман када смо помислили да нас “Жељезнице Републике Српске” не могу више изненадити ниједним новим трошком и губитком, преварили смо се, још једном...

Недавно су “Жељезнице РС” прослављале јубилеј, односно 20 година свог постојања. Управо тог дана руководство овог предузећа одлучило је да за ту прилику потроши, вјеровали или не, чак 50.000 марака.

Јесте да је 20 година дуг период за пословање било којег предузећа у данашње вријеме, те да би у неким другим околностима ових 50.000 марака била и ситница, и заслужени и оправдани трошак, за “Жељезнице РС” се ни у ком случају не може рећи, а камоли оправдати.

A како би и могло, када мало који становник у Републици Српској, а и шире, није упознат са тужном, али нажалост истинитом чињеницом, а то је да је ово предузеће једно од највећих губиташа на нашим просторима.

A да је тако, потврђује и сам финансијски извјештај овог предузећа, према којем је акумулирани губитак из ове године, заједно са губитком из ранијих година невјероватних 188,9 милиона КМ.

“Жељезнице РС” су само за три мјесеца ове године оствариле губитак од 3,8 милиона КМ, што је ако може бити икаква утјеха за 2,6 милиона КМ мање у односу на исти период лани.

A да у “Жељезницама РС” кризе изгледа нема и поред милионских дуговања и кашњења у исплати плата у овом предузећу, увјерили смо се и 8. марта прошле године. Питате се, или сте једноставно од ових шестоцифрених губитака заборавили шта се тада десило?!

Е, тада је управа овог предузећа, морам поновити “вјеровали или не” одлучила да изброји 28.000 марака за куповину поклона припадницама љепшег пола запосленима у том предузећу.

Не, немамо ништа против тога, зар не, али као што рекох, да су неке нормалне околности, те да ово предузеће није у дубиози у каквој јесте.

Овако, када се погледају финансијски извјештаји “Жељезница РС”, пред очима одмах крећу да се нижу милиони и милиони губитака.

Губитак “Жељезница” се гомила као вагони “на шинама расипништва” и плашим се да ниједан машиновођа неће успјети да их заустави на вријеме и на правој станици. Не, ако управа и даље буде правила овакав ред вожње!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана