Сламка спаса

Драгана Орловић

Ријетке су фирме у Републици Српској које могу да се похвале својом ликвидношћу. Нажалост - то је тако, јер многе од њих не успијевају да измире своје доспјеле обавезе у догледно вријеме, односно без кашњења.

Шта је узрок? Посљедица? Па наравно - новац! Или боље речено - недостатак новца.

Било да су у питању марке, еври или долари (које опет само ријетки имају, односно немају), ствар је јасна. Привредницима хитно треба сламка спаса!

О томе колико им је неопходна помоћ, за свједока су се “позвала” и астрономска дуговања, која се из године у годину повећавају. Када кажем астрономска, не претјерујем, иако бих вољела да је тако, јер су ми пред очима посљедњи подаци Привредне коморе РС, према којима су краткорочна потраживања фирми достигла чак 3,961 милијарду марака. Још алармантнија је чињеница, да су ова потраживања на крају 2011. године повећана за скоро четврт милиона марака у односу на крај 2010. године.

Шта је рјешење? Излаз? У пролонгирању.

Наиме, како би растеретили своје пословање, али и цијелу привреду, сами привредници су увидјели свјетло на крају тунела.

То свјетло, односно рјешење, налази се у пролонгирању обавезе плаћања ПДВ-а за десет или 15 дана.

Тих десет или 15 дана дуже значило би привредницима много, због тога што би у том периоду успјели да прикупе новац.

Такав метод није непознат или необичан. Он се користи већ годинама у многим европским земљама, гдје је послодавцима омогућено да плаћају ПДВ и чак до 45 дана послије издавања фактуре.

Међутим, БиХ као и обично, увијек на крају када су у питању мјере којима би помогла привреди, али и цијелом друштвеном систему, закаже. Умјесто да помогне тамо гдје се и те како може, кочи и застајкује. Да ли нам је то лоша карма или смо једноставно навикли да будемо посљедњи, да се плашимо промјена, не вриједи ни анализирати. А анализа нам је и доста!

Оно што треба људима, привреди и цијелом друштву јесу мјере, и то ефикасне мјере.

За почетак десет, или 15 дана дуже. И под једним условом - да се на ових неколико дана не чека неколико година...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана