Слаби и јаки

Вељко Зељковић

Прављење “мини-Шенгена” на просторима Балкана могла би бити изузетна прилика, јер би могла бити успостављена боља привредна сарадња између евентуалних чланица, али и поједностављен и побољшан живот самих грађана.

Међутим, у главама појединих бошњачких политичара, ментално заробљених у прошлости, влада увјерење да Србија на овај начин жели остварити доминацију те угрозити суверенитет других земаља.

Ти исти народни трибуни који се над штедним књижицама и банковним рачунима у иностранству куну и полажу заклетву како им је добробит народа са ових простора на првом мјесту иду толико далеко да чак и помоћ Србије у вакцина омаловажавају и називају непријатељским чином.

Нажалост, нису стали ни на томе па су истакли како је вакцинисање Бошњака у Београду понижавање жртава рата. Што би рекао Мирослав Крлежа - људска глупост је немјерљива.

Некада се говорило “слаба Србија - јака Југославија”. Сличну визију имао је и Алија Изетбеговић “слаба Србија - јака БиХ”. Овакви размишљање задржано је све до данас у програмским начелима СДА па се готово све што долази с друге стране ријеке Дрине дочекује са неодобравањем.

Иако БиХ нема природнијег сарадника од Србије, бошњачки политичари предвођени визионаром Бакиром, грађанином Комшићем и Луј Витон Бисером то игноришу те настављају са стављањем утега на ноге БиХ, који је вуку у све већу материјалну и егзистенцијалну биједу и изолацију.

Њима смета чак и када Србија улаже у БиХ или покушава инвестирати у неки од капиталних енергетских пројеката. Смета им све. У ствари, они на овај начин само покушавају прикрити своју хроничну неспособност.

Лакше им је причати о Србији, Русији и “другима”, али и некаквом великосрпском национализму, него о политичкој и економској стварности у БиХ, одласку младих, недостатку вакцина, корупцији и све већем броју незапослених.

На овај начин не гради се будућност ниједне земље. Када би се боље повезали са Србијом, то би ојачало суверенитет БиХ, а не би га умањило. Али, у том случају Бакири, Бисере и Комшићи не би имали о чему да причају и упразно полемишу те би нестали са политичке сцене БиХ. Зато они и даље настављају са лупањем по празним шерпама. Да су барем пуне, па хајде!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана