Скупштина и избори

Свјетлана Шурлан

Изборна кампања "куца" на врата политичких странака, чекајући петак да слободно отпочне, али да све није како је предвиђено изборним законима, опет је показала, ко други него опозиција у Републици Српској.

Најбољи доказ за то су посљедња засједања Народне скупштине РС, која су опозиционе странке искористиле да се промовишу или, боље речено, да покажу како се губи оријентација у времену и простору.

Јер то је оно што нам је опозиција одиграла. Представу која би могла да носи назив "Кампања - на погрешном мјесту и у погрешно вријеме".

Та игра почела је одавно, а опозиција је мјесецима прије званичног почетка предизборну кампању вјешто угурала у скупштинске редове. И то на мјесто гдје би требало да се воде расправе за боље сутра свих становника Српске.

Посланици би, иначе, у скупштинској сали током засједања требало да пажњу максимално усмјере ка законима,  извјештајима и бројним другим актима од општег интереса за становништво које их је, било да се ради о позицији или опозицији, својим гласовима довело на те функције.

Права слика је, међутим, другачија. Опозиција је, додуше, прави "школски примјер" како се злоупотребљавају и сала и говорница, што су до сада и показали милион пута својим понашањем, а о темама и реторици свака ријеч је сувишна.

Тако смо у протекла два дана на засједањима могли чути шта ће ко урадити када сједне у начелничку фотељу, а опозиција је ишла чак до тога да је говорила како би радила и у фотељи министара и премијера.

Изборна кампања има "рок трајања" који, чисто да подсјетимо, почиње да откуцава од сутра, а не јуче, прекјуче, прије мјесец или два. Овај, условно речено, мали циркус који смо гледали у посљедње вријеме у знатној мјери је онемогућио и сам рад Скупштине. А треба се и поставити питање: "Коме све ово иде наруку?" Становницима ове земље сигурно не. 

До званичног почетка кампање остао је само један дан, али за поједине, могло би се рећи нестрпљиве странке, које једва чекају да провјере пулс народа, она је одавно почела. Сутрашњи дан је тек формалност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана