Скупљи часови

Анита Јанковић Речевић
Скупљи часови

Талас поскупљења у Српској, али и цијелом региону, мало шта је заобишао, а ако је којим случајем и остао покоји производ или услуга, убрзо ће, без сумње, подлећи промјенама.

На ред су дошли цјеновници ауто-школа који су се опирали трендовима и ланчаним поскупљењима. Судија обучен у одијело власти по свему судећи одсвираће крај и тој појави. За воланом у БиХ никад није било мање возача, а надлежни су дошли на идеју да дижу цијене.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ одлучили су поново да се позабаве цијенама обуке за оспособљавање возача. Идеја о скупљим наставним часовима није им прошла прије пет година па ове године траже другу шансу. Креирали су документ под називом преднацрт одлуке о јединственим минималним прорачунским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возача моторних возила, према којем ће час обуке за Б категорију коштати 23,38 марака. А када се томе дода и ПДВ, износ ће за коју марку бити још већи.

Уколико документ добије зелено свјетло свих релевантних институција у земљи, а потом и врховног Савјета министара БиХ, грађани који желе да полажу за Б категорију мораће искеширати око 1.100, умјесто садашњих 600 марака, колико у просјеку кошта обука. Драконске цијене чекају и оне који буду жељели да науче да возе мотор, камион и аутобус, а хоће ли грађани имати новца да плате не пита се нико.

То питање мучи само власнике компанија који се баве транспортом робе и услуга, али и поједине ауто-школе које се већ неко вријеме суочавају са падом броја кандидата. Први страхују да њихове камионе у будућности неће имати ко да вози, будући да се бранша и сада суочава са озбиљним недостатком кадра због масовног одлива професионалних возача у иностранство. Више плате и бољи услови рада нагнали су на хиљаде возача из БиХ да хљеб зарађују на иностраним друмовима, док нас превозе пензионери.

У ауто-школама се плаше да ће због поскупљења обуке многи осамнаестогодишњаци, али и сви старији који нису научили да возе, одустати од полагања возачког испита, који није луксуз већ потреба. Аутомобил, нарочито у већим градовима, одавно је пријека потреба становништва, а положен испит за Б категорију међу првим је траженим условима у готово свих огласима за посао.

И тако док народ машта о нижим цијенама, надлежни кују планове како да бројеве додатно гурну у небеса. Чак и тамо гдје не би требало да забадају нос, јер ауто-школе дјелују на слободном тржишту и морале би саме одлучивати о цијенама својих услуга. Власти нису ништа урадиле да грађанима олакшају терет кризе и виших цијена, али су зато спремне да дјелују контрапродуктивно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана