Скупи аутомобили

Драгана Орловић

Да економска криза није погодила све становнике БиХ најбоље говори податак да се годишње у земљу увезу десетине аутомобила вриједних на стотине хиљада марака.

Своте новца које су појединци спремни да издвоје за лименог љубимца на четири точка, ако се упореде са просјечним примањима великог броја домаћинстава, и више су него драстичне.

Наиме, најскупљи увезени аутомобил у првих шест мјесеци ове године је “порше карера 4С”, којег је власник платио вртоглавих 249.307 марака.

Да је овај аутомобил недостижан већини обичних “смртника” показује и рачуница да радник у БиХ са просјечном платом треба да за њега издвоји више од 300 својих зарада, односно, да ради око 25 година да би скупио толику своту новца.

Ипак, оно што је интересантно јесте податак да је лани увезен мањи број аутомобила, али да су они били вреднији него ове године.

На наше путеве у првом полугодишту ове године стигла су 28.494 аутомобила укупне вриједности 247 милиона марака. У истом периоду прошле године увезено је 24.949 аутомобила вриједних 258,5 милиона марака, а најскупљи модел “ферари F151” коштао је ни мање ни више него 448.385 марака.

Да ли то значи да је ове године ипак криза “закуцала” на више врата, или је једноставно лоша година за аутоиндустрију, питање је на које ће се одговор моћи дати тек крајем године, када на наше улице “стигну” нови модели и када их упоредимо са садашњим.

Ипак, било како било, једно је сигурно - средња класа готово је нестала, а у друштву је све јаснији и видљивији јаз између богатих и сиромашних.

Домаћинства са просјечним примањима свакако и не помишљају на куповину тамо неког “поршеа”, “ферарија” или “мерцедеса” (осим ако не добију на лоту или бингу), али се сигурно питају како су ти појединци успјели да зараде толико и како могу себи да приуште такве четвороточкаше!? Ко су ти људи и колике су им плате када могу себи да приуште тај луксуз? Питање које поставља сваки “обичан човјек” свакако је и да ли су власници тих аутомобила уредно платили за њих порез и све дажбине?

Можда је касно да се врати средња класа, али они који увозе и возе врхунску класу неког модела аутомобила морају уредно да плате све дажбине и обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана