Скривено оружје

Жељка Домазет
Скривено оружје

Да се у БиХ налази оружје које је одавно требало да буде уништено и да је оно најлакши начин за добру зараду оних који су спремни различитим каналима да га продају, сазнало се сасвим случајно из дописа који је званичник NATO-а упутио Министарству одбране БиХ.

Наиме, "стреле", које се спомињу у допису, а које су изузетно опасно оружје (које су као такво окарактерисали припадници SFOR-а) требало је да буду уништене још 2002. године, да би седам година послије тога постале предмет продаје и извоза у неке треће земље. То се јасно види из дописа.

Одређени званичници у БиХ већ годинама упозоравају да се око оружја и Оружаних снага БиХ врте сумњиви послови и мотају неки сумњиви службеници међународне заједнице, али очито је у БиХ да још увијек нема добре воље да се ишчисти терен, па се  годинама мешетари са оним што ни у ком случају нису играчке него најразорнији материјал.

Aко је послије седам година на видјело изашла документација о томе да није уништено оружје које је окарактерисано као опасно и за БиХ, за регион и за мировне снаге, онда се с правом поставља питање колико заиста скривеног а неуништеног опасног наоружања има у БиХ и с којих разлогом се то ради.

Неки званичници у Министарству одбране не крију забринутост и упозоравају да некадашња Aрмија РБиХ никада није доставила сасвим тачне податке о својој опреми и наоружању, те стога није ван памети ни оправдани страх да би данас-сутра, када неком буде затребало, то исто скривено наоружање могло да изађе на свјетлост и поново проговори најмрачнијим језиком.

Aко се заиста надлежне институције у БиХ озбиљно не позабаве овим питањем, и од надлежних у Министарству одбране не затраже одговорност и одговоре како је то у БиХ одједном почело да се тргује нечим што је одавно требало да буде уништено, онда ће и ова чињеница постати јасан сигнал и доказ да је БиХ прикривено буре барута и најцрњег шверца, те да у скоро вријеме неће постати уређена земља.

Не буде ли се нешто промијенило, БиХ ће и даље важити за дом и оазу за најгоре видове шверца и криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана