Скривање злочина

Горан Маунага

Нико, осим припадника организованог сарајевског политичко-правосудно-криминалног клана, до данас није знао гдје се налази документација о ратним сарајевским српским, хрватским, јеврејским и ромским жртвама.

Чланови те клике су, углавном, ратни бошњачки кадрови, који су инфилтрирани и изузетно активни у политичким, правосудним и полицијским структурама, а имају одличне везе са криминалним миљеом. Многи од њих одговорни су за злочине и зато се у овом случају ради о дугогодишњем системском скривању ратних злочина почињених над припадницима небошњачког народа.

Наравно, то подразумијева да сва документа о томе буду склоњена, а ако не уништена, онда бачена тамо гдје ће бити тешко доступна и гдје ће, временом заборављена, пропасти или нестати.

Тако је прије више од деценију у један од многобројних хангара у касарни Оружаних снага БиХ у Рајловцу сакривена документација о злочинима. Међу тим документима, сигурно је, налазе се и подаци о многим страдалницима, правим сарајевским мученицима, чији остаци ће тек бити пронађени на градској депонији у Бућа потоку.

Да је којим случајем прорадила савјест или да је сакупио храбрости бар један од тужилаца Тужилаштва БиХ, мистерија у вези са бацањем и затрпавањем побијених Срба на градској депонији, било у примарну било у секундарну гробницу, давно би била расвијетљена. Јер сваки тужилац одјељења за ратне злочине, који је имало желио да се мијеша у свој посао, могао је да сазна шта је с документима и извјештајима о српским жртвама, о њиховим страдањима, ексхумацијама и премјештању тијела.

Дешавања у вези са два посљедња најактуелнија случаја, предметима “Мактоуф и Дамјановић” и “Шемсудин Мехмедовић” показала су да је кривица за ратне злочине све до данас остала резервисана углавном само за једну страну, српску.

Несумњиво је да ће, рецимо, Мехмедовић, против којег постоје необориви докази, као “ратни бранилац БиХ”, а сви такви су били “жртве”, па је неважно да ли су чинили ратне злочине, сада опет ићи на потпуну замјену теза, приказујући себе, опет, као жртву, а оне који имају доказе против њега као злочинце. На тај начин систем успјешно функционише, али здраве снаге у овој земљи дају наду да неће још дуго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана