Скривачи обавеза

Маријана Миљић Бјеловук

Поједина предузећа у РС изгледа да се такмиче ко ће од њих да побиједи у скривању и неплаћању обавеза. Многи су у томе постали лидери, јер се користе разним, само њима познатим методама, да би избјегли плаћање милионских обавеза за раднике и друге накнаде према буџету РС.

Међутим, проблеме и планове им ремете порески инспектори онда када им покуцају на врата и почну са чешљањем њихових пословних књига.

Тако су само у прошлој години инспектори посјетили  2.380 пореских обвезника и након чешљања пословних књига издали рјешења за плаћање 33,8 милиона КМ додатних обавеза. Утврђене обавезе највећим дијелом односиле су се на порез и доприносе на лична примања, порез на добит те разне таксе.

Тако су планови појединих предузећа "пали у воду" јер су на наплату стигли сви они скривени рачуни. Међутим, остаје неизвјесно да ли ће икада све те обавезе према радницима и држави бити измирене. То нам потврђују и досадашња искуства која су у више наврата све увјерила да од укупних милионских дуговања према радницима и држави буде наплаћен тек мали проценат.

Поред тога, јасно је и да инспектори нису посјетили сваког послодавца и предузетника у РС, јер да јесу износ утврђених додатних обавеза вјероватно би се мјерио и стотинама милиона марака.

Одговорност за овакво стање и милионска скривена дуговања сносе управо и надлежне институције, које ни у ком случају не би требало да дозволе да дуг за доприносе и порезе досегне неколико стотина хиљада марака, а камоли милионе.

Таква слика на домаћем тржишту влада дуже вријеме и према свим прогнозама ускоро се неће промијенити. Посљедице те политике и рада несавјесних послодаваца и неодговорности надлежних институција сносе радници, који не могу овјерити књижицу те буџет Српске који губи милионе, док је власт приморана да посеже за кредитима.

Нередовних платиша који се користе разним методама како би избјегли плаћање обавеза увијек је било и увијек ће их бити. Али њих треба свести на минималан број. Ка томе циљу треба да иду надлежне институције, а не да појединцима закуцају на врата тек онда када дуг претекне износ од више милиона марака.

Једино на тај начин радници неће имати проблема да оду љекару и да им тамо не залупе врата, а биће заустављено и цурење милиона марака из буџета РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана