Школске муке

Драгана Келеч
Школске муке

Како се ближи јесен, ближе се и нови трошкови за већину домаћинстава у Републици Српској која за школу припремају ђаке.

Свеске, оловке, пернице, књиге, школске торбе... Ту је и нова обућа и одјећа...

Подугачак је списак свега што је школарцима пред почетак школске године потребно, а родитељске плате тада се топе брже него обично.

Према процјени, просјечна четворочлана породица у Републици Српској, ако има двоје дјеце које мора да школује, мораће да издвоји чак и више од двије просјечне плате за њихово опремање пред полазак у школу.

Просјечна плата према подацима Завода за статистику РС у јуну у Српској износила је 817 марака.

Aли, ако се зна да многа домаћинства имају само једног запосленог члана или мјесечно примају доста нижу плату од просјечне, поставља се питање како ће то једно домаћинство измоћи.

Док се плате у РС мјесецима значајније не помјерају навише, трошкови су с друге стране у сталној тенденцији раста, а домаћинствима не остаје ништа друго него да из мјесеца у мјесец проналазе нове начине и умјетности преживљавања. Опремање ђака, тако ће бити још једна од умјетности, којима су становници РС све склонији.

О куповини књига за своје ђаке ове године једино не морају да размишљају родитељи првачића и ученика других разреда за које је Министарство просвјете и културе РС обезбиједило бесплатне уџбенике.

Иако је засигурно и ово велики трошак за државу, увођење бесплатних уџбеника за све разреде, барем основне школе, домаћинствима би смањило сада огромне издатке.

Уџбеници би тако могли да се преносе са генерације на генерацију, и код дјеце би била развијана солидарност, па би и књиге више чували.

Онда би припремање за школу, куповина прибора, обуће и одјеће било задовољство и за ђаке и за њихове родитеље.

Aко ништа друго, онда им од припреме за школу, сваке године у ово вријеме, не би падао мрак на очи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана