Школовање

Драгана Орловић

Информација да у Републици Српској све више ученика напушта школовање и то не само због неоправданих часова или преласка у другу школу, већ због сиромаштва, удаје и трудноће аларм је за узбуну.

А тај аларм за узбуну не звони само због пораста броја младих који су дигли руке од свог школовања и будућности, већ и због разлога због којих су то учинили.

Још више је забрињавајућа чињеница да се међу младима који су прекинули школовање не налазе само средњошколци, већ и основци.

Навјероватан је податак да су у школској 2011/2012. години чак 62 основца напустила школовање, а најчешћи разлози били су: напунили су 15 година, од њих су напуштање школе захтијевали родитељи, самовољно су напустили школу - јер су им родитељи били немоћни или су од школовања одустали због удаје и незаинтересованости.

Како то на захтјев родитеља? Како то због незаинтересованости? Како?

Да ли се неко позабавио тим питањем? Тим проблемом, боље речено. Јесу ли се укључиле школе, институције, стручњаци?

Зар је могуће да у данашње вријеме, у 21. вијеку, у вријеме напредних технологија, неко напусти основну школу због незаинтересованости или удаје или на захтјев родитеља?

Каква "незаинтересованост"? Зар да бисмо били писмени морамо бити заинтересовани? Зар има родитеља који дозвољавају или чак подстичу дјецу да напуштају основну школу.

Чињеница је у сваком случају да код нас има дјеце која не желе да науче ни оно основно - читати и писати.

Чињеница је да у само једној години 62 млада човјека нису имала жељу да заврше ни основну школу.

Те чињенице свакако не смију само да буде број, статистика.

И да су два ученика у питању, а не 62, неопходно је детаљно испитати и утврдити због чега се то десило.

Неопходно је пронаћи узрок, јер посљедице нас тек очекују, ако будемо скрштених руку сједили и гледали младе како иду кроз живот - неписмени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана