Скенирање уговора

Ведрана Кулага Симић

"Ко воли, нек изволи". Ограничења постоје, али само на папиру.

Овако се може описати понашање већине институција ФБиХ и њихова финансијска (не)дисциплина код закључивања уговора о дјелу чији број премашује и неколико хиљада примјерака и то само у посљедњих неколико година.

Ревизија учинка федералне Канцеларије за ревизију показала је да су планиране мјере штедње у вези са уговорима о дјелу пале у воду, а да су на површини остали само енормни издаци и многи непотребни уговори од којих су неки, може се рећи, прерасли у сталне уговоре о раду.

Поново се показало да мјере штедње некима ништа не значе и да их олако заобилазе, док гомилају број оних са којима склапају којекакве уговоре. Да ствар буде гора, неке од тих особа добију посао да помогну онима који раде на неким задацима, којима је то и у опису радног мјеста и који за то имају и добра примања. Канцеларија за ревизију институција ФБиХ је тако на свјетлост дана изнијела оно о чему се годинама прича и на шта се често и упозорава. Да су трошкови на федералном нивоу "пробили" све лимите и да ће се, ако наставе овако, тешко извући из дебелог минуса у који су стигли.

То је сасвим јасно, јер су се о мјере штедње оглушили они који су закључке о томе и предложили, а касније их и усвојили на својим органима. И шта онда може да се очекује?

ФБиХ (која је запала у многе проблеме) и на овом примјеру се показала као цјелина која не може да функционише онако како би требало. Ревизија је показала да се уговори о дјелу, који се редовно закључују за све и свашта, налазе у врху бољки овог дијела БиХ.

Дијагноза је јасна, лијека има, али пацијент одбија терапију. И тако укруг, из године у годину, само са јачим одбијањем, што је довело до све већих трошкова, али не и бољих резултата.

И како у таквим условима одржати финансијску дисциплину и то у вријеме политичке и економске кризе. Али некима је то, изгледа, била пречица да лакше потроше новац на многе ствари без стварних потреба за то.

Уговори о дјелу заиста су и потребни у неким ситуацијама, али би требало да се јасно поставе критеријуми и одреде "кризне" ситуације. Јер овако тешко да ће моћи даље да се контролишу издаци само по основу ових намјена.

А, нажалост, има много пацијената који одбијају одвикавање од службених телефона, аутомобила, те ића и пића на рачун буџета.

Ревизија је урадила своје, остатак је на пацијенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана