Скелани

Ведрана Кулага
Скелани

Од страдања више десетина српских цивила и бораца у скеланском крају прошло је 18 година, а истина и правда и данас су колико близу, толико и далеко од Скелана.

Вријеме пролази, али не и сјећање на злочин који су у Скеланима и околним српским селима починиле муслиманске снаге предвођене Насером Орићем.

Годишњице се редају једна за другом, али бол не пролази. Многи становници Скелана изгубили су своје најмилије, које и дан-данас оплакују, а правде још нема.

Зар је нормално да нико не одговара за толике страдале цивиле, старце, жене и дјецу? Зар је то правда? Не, то не смије да буде правда.

Починиоци злочина морају да одговарају за оно што су направили пред лицем правде. Цијели свијет мора да чује оно што знају преживјели у Скеланима и околини, а то је истина о масовним српским страдањима у овом крају.

Све су чињенице познате, али најгора од свих је она која говори да за злочине над скеланским Србима, као ни за остале злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, још нико није одговарао. Насер Орић је, нажалост, ослобођен одговорности за злочин у Скеланима пред Хашким судом, а против осталих одговорних никад ништа није ни предузето.

Сваке године, свијеће и цвијеће на спомен-обиљежјима опомињу све оне који могу да уложе додатне напоре да би се злочинци извели пред лице правде, јер истина о масакру у Скеланима мора да надјача зле силе и сву неправду. Јер злочин у Скеланима је систематски припреман и почињен. Много је страдалих који се никада не смију заборавити.

Правда понекад јесте спора, али никада се не смијемо предати и клонути духом јер, ипак, она није недостижна. Злочинци морају за злочине одговарати.

Ипак, преживјели становници правду и истину чекају скоро двије деценије. Сјећају се жртава и не заборављају злочине, јер то је посљедње што смију да ураде.

Породице преживјелих сваког дана, сваке године моле за истину и правду за све оне који су пострадали на кућним праговима, мостовима, уским уличицама... Неко ће ваљда те молитве и да чује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана