Скандал дипломатија

Жељка Домазет

БиХ још задуго неће на зелену грану када је ријеч о њеном имиџу у свјету, а то најдиректније доказују кадровска рјешења за амбасадорске позиције широм свијета.

Док свака земља у свијету која држи до свог имиџа и која хоће да привуче пажњу земаља како би њеним становницима данас-сутра било боље, дебело вага и одмјерава кога ће послати на неку амбасадорску позицију, у БиХ се на најзначајније дестинације шаљу партијски послушници, родбина и пријатељи.

Не чуди стога што се за босанскохерцеговачке дипломате на врло значајним дестинацијама због којекаквих комбинаторика шаљу кадрови без икаквих референци, знања и дигнитета, па није ријеткост да умјесто виспрених људи који познају дипломатију, начин како да успоставе везе не само са званичницима земље у коју их шаљу, него и других које би на тим дестинацијама могли срести, устоличе људи који честито не познају ни значајне људе у властитој земљи. Од таквих сигурно БиХ неће имати никакве користи, а биће на добитку уколико је не задеси неки скандал по којима је БиХ, када је о дипломатији ријеч, већ одавно позната.

Земља која већ годинама нема главне смјернице своје спољне политике и која од избора до избора безуспјешно обећава да ће ревносно радити на економској дипломатији, и не може очекивати да јој се имиџ у свијету побољша када у дипломатију шаље подобне, а не способне. Ништа добро од силних амбасадора, конзула и осталог особља у дипломатији ова земља и не може очекивати ако се има у виду чињеница да се на амбасадорске позиције именују кадрови који због неспособности нису могли да се нађу ни на једној важнијој функцији у земљи.

За сваког дипломату у свијету услов је, осим дипломатских референци, изузетно познавање неколико језика. Кадровска рјешења на босанскохерцеговачки начин када је о дипломатама ријеч иду толико у бесмисао да се на амбасадорске позиције именују људи који честито не говоре ни матерњи језик. Стога и не чуди податак да је босанскохерцеговачка дипломатија већ одавно постала  скандал-дипломатија.

Када се све ово има у виду, не чуди крилатица која је готово постала епитет босанскохерцеговачке дипломатије. Ако хоћеш амбасадорску позицију, битно је да имаш партијску књижицу, родбинске или пријатељске везе са партијским звјеркама, а знање није неопходно. Није далеко од истине размишљање да би за ову земљу било боље да умјесто оваквих дипломата у свијету нема никога да је представља. Користи ионако нема, а макар би штета била избјегнута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана