"Скај Српска"

Горан Маунага

Добро би било да Република Српска може и даље да има своју авио-компанију. То одлично и моћно звучи, даје на значају и ентитету и држави, али ако неумољиве чињенице у вријеме свјетске економске кризе говоре да постојање предузећа "Скај Српска" и Српској и њеним становницима ништа корисно не доноси, ту фирму хитно треба гасити.

До даљег, док се не створе боље регионалне, економске и кадровске предиспозиције, никоме од нас неће нашкодити затварање те непрофитабилне компаније која је у посљедње вријеме просјечно по лету имала само пет путника.

Много је узрока изразито лошег лошег стања у тој области и тешко је, од њих неколико, истаћи један или два као главна, а чињеница је да "Скај Српска" не треба и не може да постоји само за то да би је Влада РС финансирала. А интересантна је тврдња стручњака из те области који истичу кадрове као један од главних разлога за пропаст "Скај Српске".

Њихов је став да кад резултат рада директора било којег јавног предузећа или акционарског друштва, па било то и "Скај Српска", и поред вишегодишњих милионских субвенција Владе РС, буде нула, ту нема дилеме, та се компанија или затвара или се мијења менаџмент. Грешка је само, кажу, што се на то чекало пет година, умјесто да је директор послије прве неуспјешне године сам отишао или био смијењен.

Ипак, не смије се упасти у замку да се каже да нама не треба ваздушни саобраћај, односно авио-компанија Владе РС. Аеродроме Требиње и Бањалука, као и "Скај Српску", водили су неспособни људи, то је чињеница. Све оно што они у овој ситуацији тврде, покушавајући да лоше стање оправдају поређењем са неупоредивим авио-компанијама у окружењу "доказујући" да се ради о специфичној области, јесу само лоши изговори за лично незалагање и професионалну некомпетентност.

Нека "Скај Српска" за сада мало одмори, лако ћемо ми ријешити летење на удаљене пословне и егзотичне дестинације чим ријешимо друге, важније, горуће и егзистенцијалне проблеме.

Аеродроми Требиње и Бањалука су велики потенцијали, као и могућности авио-компаније РС, али то не може да ради свако. Не треба заборавити да у тој области ипак имамо стручног кадра који је, према сопственим тврдњама, способан за двије до три године од тих аеродрома и од "Скај Српске" да направи најјаче фирме у Српској.

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана