Сјетва

Маријана Миљић Бјеловук

У претходне двије године усјеве на њивама уништавале су поплаве, па високе температуре, а ове године изгледа да ће прескупа нафта направити највеће проблеме пољопривредницима.

Иако су ратари планирали да се под ораницама нађе око 100.000 хектара обрадивог земљишта, прескупа нафта већ је преполовила план сјетве, а ако цијене наставе да скачу, како је и најављено, план ће бити умањен за десетине хиљада хектара.

Очигледно је да ће због раста цијена нафтних деривата већина пољопривредника ове године оставити паркиране машине у својим двориштима и чекати боље дане.

Међутим, док они буду чекали боље дане и одлуку нафташа да обуставе даљи раст цијена, тржиште Српске, иако већ преплављено производима из окружења биће допуњено намирницама из сусједних земаља.

На препуне рафе производа из окружења већ смо навикли и када би то била једина посљедица неиспуњеног плана сјетве, становници Српске би могли одахнути. Највећу посљедицу коју ће становништво осјетити биће, нажалост, скок цијена хљеба, меса и живе стоке.

Прескупа нафта довешће грађане до још веће борбе - како приуштити све намирнице потребне за живот и успут преживјети..

Међутим, увођење плавог дизела, у којем ратари виде једини спас остаће недосањан сан, јер Управа за индиректно опорезивање БиХ ове године није добила никакву иницијативу за увођење плавог дизела без акциза за потребе пољопривредника.

Претходне године нису биле године ратара, али ни ова, према свему судећи неће бити сјајнија.

Пољопривредницима ништа друго не преостаје него да се задуже и засију оранице усјевима, те да се надају да ће им добар урод подмирити трошкове зајма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана