Сјекиром у чело, по закону

Дарко Гавриловић

Скандал или срамота? Тешко се опредијелити за једну од те двије ријечи која би описала одлуку тужиоца Окружног тужилаштва Бањалука Сњежане Живковић да пријетње смрћу упућене уредницима и новинарима “Гласа Српске” не представљају кривично дјело.

“Ове секе из Гласа треба повјешати”, “Ушице сикире па у чело”, “Убити вас треба”, “Ово треба стрељати да се траг затре”, “У лажи су кратке ноге” само су неке од порука које за тужиоца Сњежану Живковић не представљају ама баш никакав проблем, нити у њима има нешто због чега би требало да бринемо!!!

Тужилачка одлука саопштена на састанку са полицијом да у тим пријетњама “нема кривичног дјела” скандалозна је јер су њоме људски животи (а и новинари су људи) препуштени на милост и немилост силеџијама, кабадахијама и пиштачима који користе посљедње развијене “демократске” методе попут маљева и сјекира. Скандалозна је и зато шо је тужилац Живковић упутством полицији да у пријетњама убиством новинарима “Гласа” нема кривичног дјела, пријетње легализовала као демократски облик борбе!

Послије тужилачког тумачења да поруке које су “мирољубиви” читачи и шетачи поставили на порталу “Гласа Српске” и “Фејсбук” групи “Спасимо Пицин парк” сасвим је нормално да свакога ко вас на улици ружно погледа добронамјерно упозорите да ћете га “Ушицама сикире у чело”. Он, пак, не треба да се љути на вас или не дај боже пријави пријетње, јер то није кривично дјело. Треба да ћути и да се помоли да се не дохватите сјекире. Пријетити је по закону!

Послије одлуке Сњежане Живковић сви у џепу имамо печат на бјанко меморандуму Окружног тужилаштва Бањалука на који само треба да испишемо опус пријетњи свима чије мишљење, писање или говор нам се не допада. Сада можемо да пријетимо свакоме колико нам је воља и изучавамо нове методе “демократске” борбе који ће превазићи ултрапопуларне сјекире и маљеве. Скандалозном одлуком Сњежане Живковић грађани су добили право да пријете и њој, њеном шефу Желимиру Лепиру, његовом шефу Махмуту Швраки и шефовог шефа шефу... И да на зидове зграде Тужилаштва рецимо испишу “све вас треба побити”... Као што су исписали на порталу “Гласа Српске”. Јер, то је по закону. И “нема кривичног дјела”.

Остаје да се види ко ће и хоће ли тужиоца Сњежану Живковић унаприједити и наградити, јер је пријетње смрћу грађанима РС (а и новинари су грађани) амнестирала и изузела из кривичног закона чиме је демократију попела на виши ниво? Или је довољно то што су задужени за тумачење, а не спровођење закона, до толике “моћи” дошли трошећи стотине хиљада марака из буџета (читај наших пара) по семинарима у Српској и на бјелосвјетским дестинацијама да би одшколовали експерте за борбу против сајбер криминала. Није важно што су им паре за “школовање” обезбиједили управо они које би требало да чувају од “демократије” сјекирама. Живот је изгледа толико брз да је све оно што су научили већ застарјело.

Зато више немојте да нас чувате! Препустите нам задовољство да уживамо у новом схватању демократије. И када нам други пут буду пријетили “сикирама у главу” зато што смо објавили, гле чуда, саопштење полиције, ми ћемо знати да је то по закону! И спремно ћемо чекати ударац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана